Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Kan Summanens HIFK slå Jokerit?

29 Nov , 2013, 01.00 Filip Saxén

 

På fredag är det dags för det sista Helsingforsderbyt i grundserien i Hartwallarenan. De två återstående matcherna spelas i Ishallen och på Olympiastadion innan Jokerit flyttar österut till KHL.

Jokerits saldo i de senaste derbyna är förkrossande överlägset. På de 15 senaste matcherna har laget tagit 14 segrar.

Under Raimo Summanens ledning har HIFK lyckats ta en (!) poäng mot Jokerit.

Här är en summering av de derbyn där Summanens HIFK och Tomi Lämsäs Jokerit ställts mot varandra.

23.2 HIFK-Jokerit 0-1 (o-0, 0-0, 0-0, 0-0, 0-1)

Det som skapade de största rubrikerna i matchen där målvakterna Joni Ortio och Eero Kilpeläinen glänste var Markus Nordlunds (rena) tackling på Ville Peltonen. HIFK-kaptenen fick en rejäl smäll i huvudet och Nordlund stängdes i efterskott av av ligastyrelsen efter att disciplinutskottet friat honom.

30.8 Jokerit-HIFK 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)

Leland Irving spelade sitt första derby och gjorde det galant. Tillsammans med tvåmålsskytten Teuvo Teräväinen var Jokeritmålvakten matchens lirare i en kamp där det spelades hårt men juste. Trevor Gillies drog för första gången på sig HIFK-dressen men satt på bänken hela matchen.

31.8 HIFK-Jokerit 0-4 (0-0, 0-2, 0-2)

I det andra European Trophy-mötet fick Gillies komma in på isen och han förde några diskussioner med Jarkko Ruutu. Men något mer än snack blev det inte den här gången. Irving fortsatte där han slutade dagen innan och såg till att Summanens HIFK inte gjorde mål för tredje derbyt i följd. Jokerit var det bättre laget och gjorde alla sina fyra mål i powerplay. Målskyttar var Steve Moses, Antti-Jussi Niemi, Nichlas Hardt och Ruutu.

15.9 Jokerit-HIFK 3-0 (3-0, 0-0, 0-0)

För fjärde matchen i följd lyckades HIFK inte näta mot Jokerit. Leland Irving skakade själv på huvudet efter matchen då han försökte förklara hur han kunnat hålla nollan i tre derbyn i följd. Matchen var över  innan den ens på allvar kommit i gång då Janne Lahti, Steve Moses och Riku Hahl satte tre puckar bakom Brad Thiessen och Antti Ore. HIFK återhämtade sig aldrig från Jokerits blixtöppning utan åkte på ännu en förlust mot ärkerivalen.

18.10 HIFK-Jokerit 2-4 (1-1, 1-2, 0-1)

HIFK lyckades spräcka Irvings nolla men någon seger blev det inte den här gången heller. Trevor Gillies slog ner Jarkko Ruutu framför HIFK-målet och åkte i duschen. Det blev samtidigt Gillies sista derby. Han fick sparken från klubben ett par veckor senare. Teuvo Teräväinen var matchens lirare med sina tre assist medan Jokerits målskyttar var Antti Tyrväinen, Steve Moses, Mikko Kousa och Jeremy Dehner. Iiro Pakarinen och Juuso Puustinen sköt HIFK:s mål.

29.11 Jokerit-HIFK

Utgångsläget inför fredagens derby är delikat. Det står oavgjort i maratontabellen efter 225 matcher då tre derbyn återstår. Jokerit har ett mentalt övertag efter att ha segrat i 14 av de 15 senaste inbördes mötena.

Några saker att ta i beaktande inför fredagens match …

… Ville Husso har inte spelat ett enda derby.

… HIFK har vunnit fem av sina sju senaste matcher.

… Jokerits formkurva pekar i motsatt riktning. Laget har bara vunnit två av sina sex senaste matcher.

… båda lagen saknar både kvalitet och kvantitet på centerpositionen.

… båda lagen har en ny spelare med i derbyt då Ladislav Nagy (Jokerit) och Jasse Ikonen (HIFK) gör debut.

… Trevor Gillies har fått sparken och Jarkko Ruutu är avstängd.

… Raimo Summanen vill verkligen ta sin första derbyseger.

… Tomi Lämsä har en enorm press på sig att vända på lagets negativa trend. Om kontraktet med Pelicans för nästa säsong är sant (MTV Sports nyhet) kan det hända att han snart sitter rätt löst i Jokerit om laget inte börjar vinna.

, , , ,

Kommenteringen är stängd.