Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Thornton tog idiotin till nya höjder

8 Dec , 2013, 05.19 Filip Saxén

 

Ishockeyn mår inte bra i NHL. Det fick vi igen se natten mot söndag då Boston Bruins Shawn Thornton avslutade Brooks Orpiks (Pittsburgh Penguins) match.

Klicka och kolla på det här videoklippet innan du läser vidare:

YouTube Preview Image

Vad Thornton gjorde hör inte hemma i hockeyn. Och på bara tre minuter ser vi många saker som är fel i ishockeyn och speciellt NHL för tillfället.

För det första finns det en idiotisk kultur som kräver att en spelare som delar ut en hård men ren tackling ska vara beredd att kasta handskarna och slåss som följd av tacklingen. Logiken är ju fullkomligt huvudlös. Spela enligt reglerna så tvingas du till slagsmål. Tacklingar hör till hockey och då måste man få dela ut dem utan att i nästa stund behöva kasta handskarna.

Det var precis vad som hände i går. Efter 15 sekunders spel delade Orpik ut en tackling som såg ut att vara helt ren på Loui Eriksson. Bostons svenska anfallare har missat fem matcher på grund av hjärnskakning tidigare under säsongen och lämnade planen långsamt efter smällen. Tyvärr är det sådant som händer i en hockeymatch. Spelare kan skadas av rena tacklingar.

Thornton gav sig vid ett tidigare skede på Orpik och försökte få Penguinsbacken att slåss. Orpik tackade nej. Varför skulle han kasta handskarna efter en ren tackling?

Då Orpik inte ville slåss svartnade det för ögonen på Thornton. Då spelet var avblåst såg Bostonspelaren att Orpik, Chris Letang och Gregory Campbell stod och käftades i Bostons anfallszon. Domarna fanns på plats för att lugna ner situationen då Thornton åkte från egen försvarszon, tog tag i Orpik bakifrån, placerade sin fot bakom motståndarens så att han säkert ska gå i isen och då han fått Orpik på rygg delar han ut några tunga slag i ansiktet på Penguinsspelaren.

Vad som rörde sig i Thorntons huvud vid det skedet går inte ens att föreställa sig.

Det finns ingen förklaring till det han gjorde. Att komma in sent i en situation och dra ner en motståndare bakifrån är både fult och fegt. Att sedan slå honom i ansiktet då han ligger på rygg på isen är fullkomligt oacceptabelt.

Nu väntar en lång avstängning för Thornton. Något annat alternativ finns inte. Thornton hade ett mål med vad han gjorde: Att skada Orpik. Då måste straffet också vara strängt.

Bilderna av Orpik liggande orörlig på isen med tom blick är ingen man vill se.

Pittsburgh Penguins meddelade inför den tredje perioden att Orpik förts till sjukhus och att han var vid medvetande.

Om man tittar på videon ovan ser man en annan sak som sker före Thornton attackerar Orpik.

Bostons Brad Marchand ligger på isen då Pittsburghs James Neal åker förbi. Neals knä träffar Marchand i huvudet med rejäl kraft. Man riktigt ser hur hela Marchands kropp snurrar ett halvt varv av träffen. Det är svårt att avgöra om Neals knä träffar huvudet avsiktligt eller inte.

Om det är avsiktligt är det ett tecken på att det saknas respekt för motståndarna i hockeyn. Det visar i och för sig också Thorntons attack på Orpik.

NHL har ett stort jobb framför sig om man vill städa upp spelet. Frågan är om man vill det eller inte. Efter Thorntons svinaktiga överfall fanns det de som drog fram slagsmålskortet och konstaterade att Orpik borde ha slagits så hade incidenten aldrig inträffat.

Logiken är alltså: Efter att du tacklat en motståndare enligt reglerna måste du slåss, annars är det ok för en motståndare att misshandla dig.

Ishockeyn mår inte bra i NHL.

, , , , ,

Kommenteringen är stängd.