Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Kärpät, Lukko, Tappara … KalPa, HPK, Sport

10 sep , 2014, 16.54 Filip Saxén

 

Ligasäsongen kör i gång i dag. Här är mitt tips för grundserien.

1. Kärpät

De regerande mästarna tappade visserligen Jussi Rynnäs, Atte Ohtamaa, Ville Pokka, Ben Maxwell, Juhamatti Aaltonen och Toni Kähkönen men har värvat Iiro Tarkki, Dan Spang, Ryan Glenn, Juha-Pekka Haataja, Patrick Davis och Nicolas Deschamps vilket betyder att lagen knappast är svagare än i våras då man vann mästerskapet. Lägg till den taktiska mästaren Lauri Marjamäkis moderna och inspirerande ledarstil och det lär bli nya framgångar i Uleåborg.

2. Lukko

Efter tre bronsmatcher på de fyra senaste åren är Raumos stolthet ute efter att ta sig till final. Receptet för det har varit enkelt: Värva etablerade ligaspelare med rutin och vinnarkultur. Ryan Zapolski är en mycket stabil målvakt, backbesättningen med Ilkka Mikkola, Mikko Kousa och Janne Niskala i spetsen är stark och i anfallet har man ledare i olika skepnader i Ville Nieminen, Jonne Virtanen, Ville Vahalahti och Aaron Gagnon. Både djupet och bredden finns i laget och tränaren Risto Dufva fortsätter förbättra laget bit för bit.

3. Tappara

”Anfall vinner matcher – försvar vinner titlar” brukar det heta. Om det är sant och målvakten Juha Metsola inte klappar ihop på våren kan Tappara gå hela vägen den här säsongen. Backbesättningen är stenhård: Pekka Saravo, Markus Kankaanperä, Tuukka Mäntylä, Pasi Puistola, Teemu Aalto och David Kolomatis är en mäktig sammansättning. Också anfallet håller måttet för att nå högt. Det största frågetecknet är tränaren Jussi Tapola som tar över efter Jukka Rautakorpi. Men om Tapola inte lyckas finns det gott om meriterade tränare på marknaden.

4. HIFK

Ligans kanske bästa centerbesättning med en Teemu Ramstedt i kanonform, en frisk Matti Kuparinen, den alltid pålitlige Corey Elkins och dessutom Thomas Nykopp och Jasse Ikonen garanterar att målfarliga Tomas Zaborsky och Juuso Puustinen får tillräckligt många bra lägen. Mika Partanen och Robert Leino har varit de stora utropstecknen inför ligastarten. Försvaret är lagets svaga punkt men sportchefen Tomn Nybondas lär förstärka det senast då NHL kör i gång. Nya tränaren Antti Törmänen har sett till att det blivit fart, fysik och glädje i spelet.

5. TPS

Förra säsongen är något man helst av allt lägger snabbt bakom sig i Åbo. Det var inte mycket som stämde för TPS. Inför den här säsongen satsade klubben pengar på att få tillbaka trovärdigheten och igen nå framgångar. Petteri Nummelin, Jakub Nakladal, Ryan Lasch och Radek Smolenak är förstärkningar av högsta klass och med Teemu Lassila mellan stolparna är också den biten i skick. Kai Suikkanens största problem är den något tunna centerbesättningen och att den verkliga bredden saknas.

6. JYP

Tränaren Marko Virtanen bygger sitt spel kring målvakten Tuomas Tarkki, backen Mikko Mäenpää och centern Eric Perrin. Alla tre hör till ligaeliten på sina positioner. Men bakom den starka spetsen ser det inte lika bra ut. Vem ska ta ansvar då Mäenpää och Perrsin har en dålig kväll? Finns det tillräckligt med giftiga målskyttar i laget? Håller backbesättningen tillräckligt bra standard att spela starkt kväll efter kväll? Och hur klarar Marko Virtanen sig som tränare andra säsongen i laget?

7. Blues

Det finns ett par saker som är säkra inför varje säsong då man ska förutspå hur det går för Blues. Det ena är att det är så gott som omöjligt att veta vem som kommer att stiga fram och lyckas och det andra är att Blues är ett ettrigt, segt och kämpande lag som aldrig ger upp. De stora stjärnorna lyser som vanligt med sin frånvaro men det finns gott om stabila ligaspelare. Kim Hirscghovits och Stefano Giliati ska leda anfallöet medan Jani Nieminen i målet axlar en enorm roll bakåt.

8. SaiPa

Tidigare säsonger har man kunnat lyfta fram SaiPa som den potentiellt stora överraskningen inför ligastarten. Det kan man inte längre göra. Villmanstrands stolthet har arbetat starkt flera år och i våras bar det frukt då laget slutade fyra. De största stjärnorna lämnade laget men stommen finns kvar och med Pekka Tirkkonen vid rodret lär laget fortsätta spela sin underhållande och effektiva hockey. Målvakten Jussi Markkanen är lagets viktigaste spelare och spelar hem poäng till laget på egen hand vissa kvällar.

9. Pelicans

Ett inte allt för starkt anfall, ett halvsvagt försvar och en målvakt som inte alls är en klar säkerhet. Pelicans ser ut som ett mediokert lag kommande säsong. Ska bli intressant att se vad nya tränaren Tomi Lämsä lyckas göra med manskapet. I Jokerit hade han inte spelarnas förtroende och fick till slut sparken. I Lahtis är läget ett helt annat då han har betydligt mindre egon att kämpa med och mot i omklädningsrummet.

10. Ässät

För att Ässät ska klara sig den här säsongen måste målvaktsduon Rasmus Rinne–Juuso Riksman spela bättre än förra säsongen. Backbesättningen ser helt ok ut med Ville Uusitalo, Jyri Marttinen och Garrett Stafford som ledargestalter. Tyvärr ser anfallet olovligt tunt ut och avsaknaden av de ledande spelarna är stor. En Michael Ryan räcker inte för att skapa tillräckligt framåt. Pekka Rautakallio kommer att få en svettig vinter i Björneborg.

11. Ilves

Laget tappade en av ligans mest underhållande spelare då Michael Keränen packade sina väskor och reste till Nordamerika (nästan via HIFK) och någon som ens kommer i närheten av att ersätta honom har man inte lyckats hitta. Anfallet är lite karikerat fullt av spelare med mera massa än tekniskt kunnande och inte heller försvaret har allt för mycket skicklighet. Tommi Kivistö imponerade stort förra säsongen och tog sig hela vägen till VM-truppen. Fortsätter utvecklingen på samma sätt den här säsongen?

12. KalPa

Det fanns mängder av meriterade tränare tillgängliga på marknaden men KalPa valde att anställa bekanta Pekka Virta. Frågan är om Virta kan tillföra laget något. Virtas situation är inte avundsvärd då hans lag saknar både bredd och spets. Ska bli intressant att se hur målvakten Eero Kilpeläinen klarar sig i ligan. Senast han spelade i ligan floppade han totalt i slutspelet då hans Jokerit åkte ut mot Lukko. Nu får han chansen att visa att det bara var en dålig vår och inte ett tecken på att hans nerver inte håller.

13. HPK

Läget ser rätt hopplöst ut för HPK. Efter att färgklicken Borna Rendulic försvann från laget finns det inte många spelare kvar som står för underhållning och oväntade saker på isen. Det finns ett undantag och det är unga spektakulära målvakten Juuse Saros. Den småväxta keepern har en explosiv spelstil, hör till de absolut bästa i ligan och kommer att göra livet surt för motståndarnas målskyttar. Tyvärr får han inte alls det stöd han behöver då både försvar och anfall inte alls håller måttet. Det lär blir en tung säsong i Tavastehus.

14. Sport

Att säga att Sport är största favoriten till jumboplatsen är enkelt då man ser till realiteterna. Laget består främst av spelare som blivit över då de övriga ligalagen byggt sina trupper. Damien Fleury lär bli sevärd, Petteri Lindbohm har potential att slå igenom rejält men utöver dem ser det allt för tunt ut. Tränaren Tomek Valtonen är ett kapitel för sig. Den före detta Jokeritcoachen gillar då det smäller i rinken men har ett rätt begränsat taktiskt kunnande vilket skulle vara viktigt då materialet är svagt. Målvaktsduon Hannu Toivonen–Ville Hostikka är en enorm risktagning.

, , , , , , , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.