Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Jarkko Ruutus välkomna avsked

16 Dec , 2014, 00.39 Filip Saxén

 

Goda nyheter för finländsk hockey: Jarkko Ruutu lägger skridskorna på hyllan

– Tiden känns rätt, säger han i ett pressmeddelande.

Frågan är om han egentligen hade något val. I våras bjöd han ut sig till IFK som bestämt tackade nej. Jokerit hade inte plats för honom i KHL och i höst har det varit tyst kring 39-åringen. Han var på en kort tryout i i Biel. Men inte heller den schweiziska klubben var intresserad. Då ingen vill erbjuda kontrakt är det rätt naturligt att tiden känns rätt att lägga av.

____________

Jarkko Ruutu kunde ha gått till historien som en av de mest minnesvärda spelarna i finländsk hockey.

I stället valde han att lämna estraden via bakdörren som en aktör som främst kommer att finnas i hockeypublikens minne för sina svinaktiga tacklingar, löjliga filmningar, livsfarliga hukande då han blev tacklad och som en person som inte respekterade sina motståndare, sitt lag eller sin sport.

Ruutu gjorde en fantastisk karriär i NHL. Han visade hur långt man kan nå med rätt begränsad talang. Han insåg snabbt sin roll som retsticka och skötte den med glans. Det är inte bara en eller två gånger den färgstarka yttern retade gallfeber på motståndare och fick dem att tappa koncentrationen på spelet.

Det var också då Ruutu gjorde nytta för sitt lag. När han genom sitt agerande fick motståndarna ur balans och fick dem att koncentrera sig på annat än att spela hockey. Inte att undra på att han var en av NHL:s mest hatade spelare (bland motståndarna).

Ruutu hade haft alla möjligheter att få kultstatus i hemlandet då han återvände till ligan. Om han bara koncentrerat sig på att spela hockey utifrån sina styrkor, koncentrerat sig på det väsentliga och inte varit så intresserad av att stå i centrum, vara samtalsämne nummer ett och söka uppmärksamhet till varje pris.

Ruutus comeback till Finland började gå snett innan han ens landat i ligan. Hans första alternativ var IFK men då hans före detta klubb inte var villig att betala en ersättning som motsvarade vad en stjärnspelare fick valde Ruutu att gå till konkurrenten Jokerit. IFK erbjöd Ruutu en lön som motsvarade vad en grovjobbande spelare kan tänkas få. Det ville Ruutu inte acceptera.

I Jokerit fick han en tillräckligt hög lön och glöden var tänd.

Det hela skulle sluta i ett så inflammerat förhållande mellan klubbarna att den gamla goda rivaliteten aldrig mera skulle återfinnas. Rivaliteten ersattes med ett djupt hat mellan klubbarna.

Ruutu var inte ensam om att förstöra de fina Helsingforsderbyna men han spelade definitivt huvudrollen.

Han delade ut tacklingar i ryggen, hukade sig för tacklingar, spottade motståndare i ansiktet, simulerade att kasta handskarna för att sedan inte göra det, filmade i tacklingssituationer och lät käften gå utan att våga stå för orden som kom ur munnen. Och det här var bara mot IFK.

Den här videon beskriver Ruutus förhållande till HIFK. Alla tänkbara ingredienser finns:

Ruutu spelade också huvudroll i Semir Ben-Amors fega överfall på Ville Peltonen.

Dagen innan hade Ilari Melart hoppat på Ruutu efter att den dåvarande Jokeritspelaren tacklat Mikko Kurvinen så att IFK-backen fick hjärnskakning. IFK ville markera att man var trött på Ruutus agerande medan Jokerit vid det skedet fått nog av att IFK och Melart såg Ruutu som måltavla.

Jokerit bestämde sig för att ge tillbaka.

”Hit them where it hurts”

Resultatet blev ett av alla tiders lågvattenmärke i finländsk hockey då Ben-Amor slog ner IFK- och lejonkaptenen Peltonen bakifrån och fortsatte misshandla honom på isen.

Ben-Amor påstod att det skedde spontant. Två förlängda Jokeritkontrakt senare är den rätt enkelt att räkna ut att den påstådda spontaniteten kanske inte var hela sanningen.

Efter den sorgliga matchen den 1 september 2012 var Helsingforshockeyn aldrig sig lik. Delvis på grund av just Jarkko Ruutu.

Hatet mellan klubbarna fortsatte att växa och till slut anställde IFK ökända slagsbulten Trevor Gillies för att en gång för alla sätta Ruutu på plats. Det lyckades inget vidare.

Slutresultatet blev två klubbar som skämt ut sig själva, varandra och hockeyn till den grad att en hel nation drog en lättnadens suck då Jokeritledningen meddelade att klubben flyttar till KHL. Jokeritsupportrarna kunde i sin tur känna sig lättade då det stod klart att Ruutu inte var en del av klubbledningens planer i den ryska ligan.

Ett sista desperat försök att bjuda ut sig till IFK slutade också i ett väntat negativt besked för ett knappt år sedan.

Inte heller ett besök i Schweiz i höst ändrade på det faktum att tiden kört förbi Ruutu och spelare av hans sort.

En lovande framtid, ett FM-ligamästerskap, en fin NHL-karriär, otaliga finalförluster och ett förstört rykte senare är det dags att tacka för sig, kliva åt sidan och finna sig i att stå utanför rampljuset.

Tack för allt Jarkko Ruutu. Vi är många som inte kommer att sakna dig.

, , , ,

Kommenteringen är stängd.