Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Ett väldigt märkligt beslut

21 feb , 2015, 01.26 Filip Saxén

 

Ligans disciplinära chef Sampo Liusjärvi valde att stänga av Ilvesspelaren Atte Pentikäinen i tre matcher efter att hans hand träffat Bluesspelaren Robert Rooba i huvudet. Straffet är minst sagt problematiskt. Det är inte i linje med tidigare domar och Liusjärvis motivering (som leder fram till det hårda straffet) haltar rejält.

Här är situationen som ledde till avstängningen.

Här är Sampo Liusjärvis beslut i sin helhet.

”Kontaktissa Rooban päähän kohdistuva kontakti on suhteellisen vähäinen, jos sitä verrataan esimerkiksi tyypillisen taklauksen aiheuttaman iskun voimakkuuteen”

”En anna rangaistusharkinnassa painoarvoa kontaktin vähäiselle voimakkuudelle, vaan näkemykseni mukaan tästä tilanteesta määrättävän rangaistuksen tulee olla samaa tasoa muiden päähän kohdistuvista taklauksista määrättyjen pelikieltojen kanssa, joissa taklattu pelaaja on loukkaantunut”

Liusjärvi skriver att kontakten med Roobas huvud är lindrigare än en tackling. Liusjärvi berättar sedan att han inte tar i beaktande att det är en lindrigare kontakt. Han skriver att straffet ska vara i samma klass som för övriga tacklingar som gett avstängning då en spelare skadat sig.

Hur är det möjligt att Liusjärvi inte tar i beaktande att det är en lindrig kontakt. Det om något bör spela en roll då han delar ut straff. Det är synd och oturligt att Rooba skadar sig, men att stänga av Pentikäinen i tre matcher då Tapparas Markus Kankaanperä (bara ett lösryckt exempel) kom undan med en match då han tacklade Mikko Kukkonen rakt i huvudet med kraft känns väldigt märkligt.

Jag har full förståelse för Pentikäinens reaktion på twitter.

atte kopia

, , , ,

Kommenteringen är stängd.