Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Ligans ologiska hjälmregel borde ändras

25 sep , 2015, 23.28 Filip Saxén

 

Det utspelade sig en märklig episod i Ishallen i Helsingfors i torsdags under matchen mellan HIFK och TPS.

IFK-spelaren Jasse Ikonen viftade i en närkamp med TPS-nyförvärvet Tomi Kallio till med armen med följden att Kallios hjälm åkte i isen.

Kallio åkte själv snabbt efter hjälmen satte den på huvudet och fortsatte spela. Då IFK blev av med pucken följande gång visade domarduon Mikko Hakkarainen–Jari Levonen ut Kallio.

TPS-spelaren protesterade över utvisningen men satt av den. Reglerna säger att en spelare som blir av med hjälmen inte får delta i spelet utan direkt måste söka sig till bytesbänken. Ligans domarchef Jyri Rönn tog på fredag ställning till incidenten och förklarade varför det är förbjudet att spela utan hjälm i en skrivelse på ligans hemsida.

– Det handlar om spelarnas hälsa och försäkringsskydd, säger Rönn.

Följer inte spelarna reglerna finns det en risk att spelarna skadar sig och då de inte haft korrekt utrustning i situationen kan det uppstå problem med försäkringsbolagen som eventuellt kan ställa sig tveksamma till att betala ersättning om en spelare inte skyddat sig enligt reglerna.

Det är fullkomligt logiskt, självklart och klokt.

En spelare ska inte få spela utan hjälm.

Men i Kallios fall handlade det inte om att spela utan hjälm. Det handlade om att han i stället för att åka i bytet åkte efter sin hjälm, satte den på huvudet och fortsatte delta i spelet.

Avståndet till hjälmen var kortare än avståndet till bytesbåset. Så ligan kan inte hänvisa till spelarens säkerhet då han på det här sättet var kortast tänkbara tid utan hjälm på isen. Det hela syns klart och tydligt i videon som finns på ligans sida (samma länk som ovan).

Reglerna är inte logiska. En spelare som sätter hjälmen tillbaka på huvudet borde kunna få spela vidare.

Vad händer den dagen då en spelare som är på väg i bytet efter att ha tappat hjälmen får en puck, klubba eller motståndare i huvudet och skadar sig allvarligt samtidigt som man kan påvisa att skadan inte hade skett om han plockat upp sin hjälm och fortsatt spela?

Talar man också då om spelarnas säkerhet och försäkringsskydd.

Kanske man hellre kunde använda sig av sunt förnuft.

, , , , , ,

Kommenteringen är stängd.