Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Blir det svenskt nyförvärv för IFK på torsdag?

27 okt , 2016, 01.22 Filip Saxén

 

HIFK meddelade på onsdagen att laget presenterar ett nyförvärv på torsdagen klockan 11.

Vad vet vi om IFK:s nyförvärv knappt tio timmar innan spelarnamnet presenteras?

Att laget på förhand går ut i sociala medier och berättar om spelarnyheten betyder att det handlar om en namnstark spelare.

Laget lär bli att ersätta Teemu Ramstedt som förstacenter efter förra säsongen. Klubben ville se hur Roope Hintz klarar av att axla den rollen. Hintz gick skadad hela inledningen av säsongen och har bara spelat tre matcher och inte kommit riktigt upp till önskad nivå. Det är för tidigt att döma ut Hintz men en förstärkning på centerposten kan mycket väl vara aktuell.

Laget lät också bli att ersätta backkolossen Joonas Järvinen som, precis som Ramstedt, för tillfället spelar i KHL. Det är ingen större hemlighet att IFK har intresse att förstärka backbesättningen under pågående säsong.

IFK arrangerar ingen presskonferens i morgon då man presenterar den nya spelaren. Det beror på att den nya spelaren enligt mina uppgifter inte är i Finland för tillfället.

Om en spelare ska förstärka laget med ett så kallat artistkontrakt får han vara i landet högst sex månader. En eventuell sjunde final spelas den 28 april. 29 oktober är alltså första tänkbara dagen en spelare på artistkontrakt kan vara i Finland.

Men tanke på att spelaren inte finns på plats då han presenteras kan vi väl resonera att det handlar om en spelare som spelar på artistkontrakt.

Då ”vet” vi alltså att det är ett stort namn och han lär spela på artistkontrakt.

Det skulle utesluta Michael Keränen som inte för tillfället platsar i Jokerit och som hade kontrakt med IFK (men aldrig spelade för klubben) innan han åkte till Nordamerika.

Tuomo Ruutus namn har nämnts i samband med IFK redan i några veckor. Jag frågade för ett par veckor sedan sportchefen Tom Nybondas om han varit i kontakt med Ruutu. Han log och sade att han inte varit det.

Men varför skulle IFK presentera Ruutu utan att spelaren själv var på plats? Det handlar om en spelare med IFK-förflutet och en kille som är populär bland fansen. Om det var Ruutu skulle det logiska vara en presentation med spelaren på plats.

Ett intressant namn som dykt upp är svenska anfallaren Mikael Johansson. Johansson fick för ett par veckor sedan sparken från Lada Togliatti i KHL och har varit klubblös sedan dess. 31-åringen var enligt svenska uppgifter på väg till den schweiziska ligan där han spelade och gjorde väl ifrån sig säsongen 2014–15.

Enligt tillsvidare obekräftade men pålitliga uppgifter skulle Johansson ha tackat nej till ett kontraktserbjudande från Schweiz och valt Finland i stället.

Johansson, en oerhört pålitlig poängplockare som kan spela både center och ytter, har sedan säsongen 2007–08 stått för 39–34–35–39–18 (bara 32 matcher)–39–39–40 poäng före den här säsongen. I KHL blev det bara 1+3 på 12 matcher.

Johansson skulle passa in av många orsaker. Han skulle fylla ett behov i IFK, han är ett tillräckligt stort namn för att klubben skulle skicka ut ett meddelande om att man informerar om ny spelare på torsdag och han är en utländsk förstärkning som är så pass bra och dyr att han måste spela på artistkontrakt för att en finländsk klubb ska ha råd med honom.

Men som sagt: Det här är rätt spekulativt utifrån en del fakta och en del egna slutsatser.

Ska bli intressant att se om det verkligen är Johansson. Eller om det är Ruutu. Eller om det är någon helt annan.

Klockan 11 på torsdag är vi klokare.

,

Kommenteringen är stängd.