Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

NHL – inget för oss i Finland?

6 okt , 2011, 11.36 Filip Saxén

 

Förra säsongen kunde de finländska NHL-entusiasterna följa med NHL via NelonenPro, Viasat och ESPN America i tv och ESPN 360 på nätet.

För en vecka sedan såg allt lovande ut. Trots att ESPN America inte längre sänder NHL och också ESPN 360 försvann var NHL Game Center Live tillgängligt via nätet också i Europa. Det betydde att för 159 dollar kunde man köpa alla, precis alla, NHL-matcher live via datorn. Bättre än så kunde det ju inte bli. Priset var till och med bra. Jämfört med Urho-tv som tar 199 euro för sitt säsongkort och då får man tillgång till ett lags matcher känns cirka 125 euro för alla lags alla matcher som billigt.

Sedan steg Viasat in i bilden. Förra natten kom beskedet att Viasat köpt NHL-rättigheterna för Norden. Avtalet gäller både tv- och nätet.

Viasats avtal kom i sista stund och betyder att den finländska NHL-publiken missar premiäromgången natten till fredag. Men det är ett litet problem jämfört med vad man måste utstå med resten av säsongen.

Linus Hugosson, redaktör för tidningen Pro Hockey i Sverige, har intervjuat Viasats sportchef Per Tellander och skriver följande på sin blogg:

Tellander pratade om hur svår NHL är som live-produkt. De hade inte höga tittarsiffror på nattmatcherna förra säsongen, och trots att NHL-hockey i sig har högt värde, är det inte säkert att live-målgruppen är den största.”

– Vi vill ju ha fler matcher på bättre tider, men de lägger inte en tisdagsmatch klockan 13 (lokal tid).
– Vi vill gå ”all in” om vi skaffar de här rättigheterna.
Har priserna höjts nu när NHL har bytt mellanhand?
– Ingen kommentar.
Hur ska man tolka det? Får vi nöja oss med highlight-klipp den här säsongen?

Det fanns alltså all orsak att vara orolig. Viasat har tidigare visat typ fem matcher i veckan och det har definitivt inte handlat om några höjdare. I pauserna har rutan prytts av statistik över hur svenskarna klarar sig i NHL.

NHL Game Center Live hade gett tittarna möjlighet att följa med sitt favoritlag. I och med att Viasat köpt rättigheterna damp följande meddelande ner i e-posten:

”Unfortunately, our service are no longer available in Finland. You can watch the NHL in your region through Viasat. A refund has been applied to your account. Please allow 7-10 business days to see this reflected back on your credit card statement.”
NHL Web Support”

Samtidigt som NHL med den ena handen marknadsför sig i Europa med en rad träningsmatcher och säsongstarten kapar den andra handen av möjligheterna att se alla matcher. Det känns något märkligt att ligan först öppnar Game Center Live-tjänsten, säljer abonnemang för att ett dygn före ligastarten dra den tillbaka och hänvisa till Viasats kontrakt. I synnerhet som Viasat inte kommer att erbjuda en liknande tjänst.

Hur är det möjligt att utbudet blir sämre i en tid då teknologin blir bättre.

Viasat har inte berättat vad deras utbud kommer att vara men jag är övertygad om att det är flera klasser sämre än vad vi blivit vana vid.

Det ska bli intressant att se vad Viasat erbjuder sina kunder.

En helt annan fråga är dessutom att det börjar vara rätt dyrt att vara hockeyentusiast i Finland då alla ligor finns hos oilka aktörer äger rättigheterna.

 • Urho-tv har FM-ligan
 • Viasat & NelonenPro har NHL och KHL
 • Canal+ & MTV3 har Lejonen, Mestis, Elitserien

P.S. Till all tur finns det olagliga streamar på nätet. Dem rekommenderar jag naturligtvis inte att någon använder eftersom de är olagliga.

, ,

2 kommentarer

 1. Mikael Heinrichs skriver:

  Att de flesta av aktörerna i Finland dessutom erbjuder undermåliga sändningar rent produktionsmässigt är sen ännu en annan femma. Tack för den, Medge Consulting.

 2. Anders skriver:

  Det är verkligen en förvrängd mediavärld – möjligheterna blir mindre och mindre, fast det borde vara tvärtom. Att hela tiden möta ”innehållsmurar” på internet är ju totalt förvridet, och mot allt vad nätet borde vara. När t.o.m. australiska videorapporter från rugby-vm blockeras i Finland, så kan man ju inte annat än skratta högt åt vansinnet.

  M.H. har helt rätt i att aktörerna i Finland bjuder på usel kvalitet. Värst av allt är Maikkaris idrottssatsning – all sport som MTV3 rör i förvandlas till skit.

Kommenteringen är stängd.