Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

F som i flopp

17 Nov , 2011, 00.12 Filip Saxén

 

Ilari Filppula ser till att hålla traditionen i liv i Jokerit då han går i Esa Pirnes fotspår.

Pirnes var ligans bäst betalda spelare och tänkt att leda Jokerit anfall under de två säsonger han spelade för klubben. Han misslyckades kapitalt.

Inför den här säsongen skrev Filppula kontrakt med Jokerit för fyra år och han lär vara – om inte den bäst betalda – så en av de bäst betalda spelarna och tanken var att han skulle leda lagets anfall. Hittills har han misslyckats kapitalt.

Det har snackats en hel del om spelare som floppat i ligan i höst, men av någon märklig anledning har Filppulas namn inte nämnts trots att han inte alls fyller sin roll i Jokerit.

I matchen mot Ässät koncentrerade jag mig därför på att följa med Jokerits förstacenter extra noga.

Med Janne Lahti och Teemu Pulkkinen på kanterna hade Filppula alla möjligheter att glänsa.

Lahtis och Pulkkinens samspel fungerar friktionsfritt. De hittar varandra på planen utan att titta, de har en kemi som fungerar mycket bra och de kompletterar varandra som spelare. Tillsammans med Antti Kerälä bildade de en av ligans bästa kedjor förra säsongen.

Filppula klarade inte alls av att hitta sina kedjekamrater. Filppula försöker hela tiden med allt för svåra saker på isen och hans spel ser ofta arrogant ut då han aldrig nöjer sig med en enkel lösning. Flera gånger ger han passningar utan att titta och motståndarna kan kontra. Det verkar ofta som om det viktigaste för Filppula är att det han gör ska se snyggt ut, inte att det ska bli rätt. Han väljer hellre en så gott som omöjlig passning som ser bra ut om den mot förmodan går fram än en enkel passning som säkert hittar en lagkamrat.

Mot Ässät var Filppula den stora bromsen i kedjan och det var mycket på grund av hans usla spel som Jokerit inte lyckades skapa en enda målchans då man fick spela med fem mot tre i 1.22. Filppula höll i pucken för länge, gav dåliga passningar eller gömde sig i hörnen då han borde ha sökt fria ytor på isen.

För ett par år sedan väntade Jokerit förgäves på att Pirnes skulle göra skäl för sin skyhöga lön. Det hände aldrig.

Nu väntar man igen på att förstacentern ska leverera. Hittills har det inte hänt.

Filppula måste klara av att axla rollen som förstacenter i fall det ska bli framgångar för Jokerit. Fortsätter han på samma sätt som hittills i höst är han en flopp.

, , ,

Kommenteringen är stängd.