Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Ett fall framåt?

16 Nov , 2011, 00.08 Filip Saxén

 

FM-ligan körde i gång igen efter landslagspausen och valde trots den lediga dagen att ta mig till Ishallen för att se HIFK–Lukko.

På agendan fanns två saker:

1. Har HIFK:s spel, speciellt anfallsöppningarna, blivit bättre?

2. Hur ser Kim Hirschovits spel ut då han fick spela med Ville Peltonen och Eero Somervuori?

Utöver dessa två punkter kan man konstatera att bröderna Granlund var magiska, Janne Pesonen flera klasser bättre än inför pausen, Ilari Melart visade starkt spel i sin comeback efter skadan och att Lukko var ett fullkomligt värdelöst lag och bara Tappara varit sämre (av gästerna) i Ishallen den här säsongen. Plus att det kanske är bäst att inte säga så mycket om domarnas insats.

1. HIFK:s spelöppningar var fortfarande fruktansvärda då laget stannade upp bakom det egna målet för att lugna ner spelet. När backen sedan skulle öppna spelet fanns det inga spelare i farten som kunde ta emot passningen. Flera gånger blev det igen horribla felpassningar som kunde ha slutat i baklängesmål.

Då HIFK valde att sätta igång spelet snabbt kom man också snabbt igenom mittzonen. Också snabba spelvändningar i mittzonen då laget vunnit puck fungerade bra och på det sättet skapade laget flera klara målchanser.

Efter den första perioden minskade HIFK på gångerna man stannade upp bakom målet och då blev spelet bättre. Kanske Matikainen så småningom inser att man måste lämna bort den långsamma varianten då taktiken inte fungerar då han inte lyckats skapa ett fungerande system där anfallarna skulle vara spelbara och i farten.

2. Hirschovits spelade säsongens bästa match för säsongen. Han hade fått chansen i en offensiv kedja med Peltonen och Somervuori på kanterna och visade att han definitivt var värd förtroendet. Hirschovits blixtrade till vid flera tillfällen. Han förde lugnt in pucken i anfallszon, han gav en härlig passning mellan de egna benen och bakom ryggen som friställde Peltonen och han stod för några dragningar som ställde Lukkobackarna helt. Han jobbade stenhårt i båda riktningarna, var hela tiden redo för sina defensiva uppgifter då laget blev av med pucken och han gjorde inte några större misstag på planen. Dessutom var han stark i tekningarna.

Det var kul att se hur Hirschovits och Peltonen diskuterade, gestikulerade och planerade på bänken. Killarnas munnar gick i ett och klapparna på axlarna tyder på att alla vill se Hirschovits på topp.

Med insatsen mot Lukko är han på väg åt rätt håll, precis som resten av laget.

Men samtidigt måste jag lyfta ett varningens finger. Lukko var så uselt att det är farligt att dra några egentliga slutsatser. På torsdag möter HIFK Blues på bortaplan och på lördag TPS hemma. Efter de matcherna kan man se om HIFK är på väg uppåt på riktigt eller om matchen mot Lukko bara var ett olycksfall i arbetet.

, , ,

2 kommentarer

  1. Safetydevice skriver:

    Otroligt vad Markus Granlund har utvecklats i år. Personligen trodde jag nog inte att han skulle at ett så här stort steg framåt! Trevligt!!

  2. Filip Saxén skriver:

    Jo, MaG har tagit enorma steg framåt och att han gjorde succé i U20-landslaget under ligapausen syntes i hans spel mot Lukko. En Granlund med självförtroendet på topp är svår att stoppa

Kommenteringen är stängd.