Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Centerproblem innanför ring III

2 jan , 2012, 13.41 Filip Saxén

 

Med en knapp månad kvar till transferdeadline är situationen minst sagt intressant i de tre lagen från huvudstadsregionen. Alla tre lag har någon klar brist och alla tre lär ha de ekonomiska förutsättningarna för att rätta till problemen. Problemet kan bli att alla tre lag till en viss del är ute efter precis samma sak. Men det kan också bli lösningen.

Blues

Klubben meddelade i dag att Teemu Ramstedts handlesskada är så pass allvarlig att han är ur spel två månader. Det betyder att Ramstedt är tillbaka ett par veckor innan slutspelet kör i gång. At han skulle vara i toppform då säsongens viktigaste matcher spelas är inte sannolikt. Det räcker ofta mer än ett par veckor att hitta tillbaka eter en längre skada och i synnerhet i slutspelet syns spelovanan snabbt.

I Blueslägret borde man på allvar fundera på att värva en center som kan ta Ramstedts plats under de kommande två månaderna och eventuellt också i slutspelet.

HIFK

Kim Hirschovits är inne på sin sista chans att rädda sin katastrofala säsong. Med Mikael och Markus Granlund i JVM och Ville Peltonen skadad vilar en stor del av det offensiva ansvaret på Hirschovits. Den före detta HIFK-kaptenen har varit riktigt dålig hela hösten och det har vid flera tillfällen ryktats om att han är till salu. Men HIFK kan inte sälja Hirschovits till ett lag utanför huvudstadsregionen utan spelarens medgivande och småbarnspappan Hirschovits lär inte vara tänd på idén att flytta från Helsingfors.

I de två matcherna efter julpausen har Hirso fått spela tillsammans med Janne Pesonen och Eero Somervuori och hans spel har sett bättre ut än tidigare under säsongen. Fortsätter han på samma sätt också de kommande veckorna kan han vara en viktig kugge då det drar ihop sig till slutspel, men faller han tillbaka till höstens nivå kanske det är bäst för alla parter att Hirschovits byter omgivning.

Jokerit

Jokerit har, trots sin framskjutna placering i tabellen, haft centerproblem hela säsongen. Ilari Filppula har inte kommit upp till den nivå som förväntas av en förstacenter, Antti Kerälä har stundtals knappt hållit Mestisklass och lagets bästa center Riku Hahl är skadad.

Frågan är om Jokerit tänker agera på spelarmarknaden eller satsa på att Filppula och Kerälä höjer sig till sina rätta nivåer. Potentialen finns hos båda att vara första- respektive andracenter.

Dessutom är Jokerits största behov för tillfället en offensiv back. Markus Nordlund har varit en enorm besvikelse, John Klingberg är inget alternativ och Jeremy Dehner är inte tillräckligt bra för att leda offensiven från de bakre leden.

Vad är då lösningen för Blues, HIFK och Jokerit?

Personligen tror jag att Jokerit inte förstärker centerpositionen utan litar på att den nuvarande besättningen sköter jobbet.

Hirschovits kan sedan vara lösningen för både HIFK och Blues. Ifall Hirso inte klarar av att hålla den nivå han visat tecken på i de  två senaste matcherna kunde en flytt till Blues vara räddningen för honom själv, för Blues och för HIFK. En ny omgivning kunde tända Hirso medan HIFK då kunde skaffa en ny andra/tredjecenter.

Vi lever i minst sagt intressanta tider.

, , ,

Kommenteringen är stängd.