Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Idiotiska svenska regler

31 aug , 2012, 08.37 Filip Saxén

 

– Kan man väl ta bort målgården helt då?

– Dum regel som inte kommer att funka i längden, blir för mycket tjafs i stället för fokus på hockey.

Ilvesmålvakten Miika Wiikman slår huvudet på spiken då han kommenterar de nya regeltolkningarna i Elitserien.

Det är två punkter i de nya reglerna som förbryllar. Det handlar om spelare i målgården och mål gjorda med skridskon. I båda fallen går Elitserien i helt fel riktning.

Enligt det nya förslaget ska en spelare kunna stå i målgården innan pucken har kommit dit och sedan kunna göra mål. Antingen med klubban eller med skridskon.

Enligt det nya förslaget ska det med en medveten sparkrörelse vara tillåtet att sparka in pucken i mål, förutsatt att skenan är kvar i isen.

Motiveringen till båda förändringarna är att de ska göra domarnas arbete lättare.

I fall det verkligen handlade om att göra domarnas arbete lättare och försöka minimera tolkningsmöjligheterna hade jag helt förbjudit mål gjorda med skridskon och helt satt stopp för all spelartrafik i målgården. Då hade det inte kunnat bli något snack om saken i efterhand.

Nu ska domarna alltså hålla koll på om en skridsko som styr eller sparkar in en puck är på isen eller någon centimeter i luften samtidigt som de också måste bedöma om en spelare stör målvaktens arbete då han står i målgården. Enligt min mening stör spelaren målvaktens arbete varje gång han är i målgården oberoende om han direkt är i vägen för målvakten.

Dessutom lär trafiken i målgården öka vilket i sin tur leder till en ökad skaderisk för målvakterna som allt oftare kommer att hamna under spelare som brottas i famnen på honom.

Med tanke på att domarna redan tidigare säsonger missat en del situationer lär det inte bli bättre av att de behöver hålla koll på de här sakerna.

Jag förstår att Elitserien är ute efter att ge publiken flera mål i matcherna. Men det här är fel väg att gå. Ta bort alla spelförstörande moment som hakningar och fasthållningar så blir spelet både mer underhållande och leder dessutom automatiskt till fler målchanser.

Jag hoppas verkligen att FM-ligan inte går i samma riktning som grannen i väst.

, , , , ,

Kommenteringen är stängd.