Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Förhastade slutsatser?

31 aug , 2012, 23.48 Filip Saxén

 

Efter att ligalagen spelat en del träningsmatcher kan man börja se vissa mer och mindre väntade trender i lagens och spelarnas spel.

Efter fredagskvällens HIFK–Jokerit kan man redan dra några slutsatser om huvudstadens lag inför FM-ligasäsongen.

Vågar HIFK vinna?

HIFK har i de senaste matcherna visat att laget inte klarar av att avgöra matcher trots att man  har en klar ledning. Mot Jokerit tappade laget 3–0 till 3–3 under matchens sista 5 minuter. Mot Zug tappade laget 4–2 till 4–4 på matchens sista 3 minuter. Mot Zürich hade HIFK 1–1 med 12 minuter kvar och förlorade med 1–3 och mot Ingolstadt ledde HIFK med 3–2 efter 40 minuter för att förlora med 3–5. Det ser med andra ord inte allt för ljust ut för rödtröjorna då man skapat en förlorande trend i slutet av matcherna inför ligastarten.

Mot Jokerit passiverades laget totalt efter 3–0-målet och till slut vek man ner sig totalt och bjöd in gästerna i matchen genom att inte fortsätta spela tufft framför det egna målet som man gjort tidigare i matchen.

Ruutu vill synas mot HIFK

Jarkko Ruutu fortsatte på samma sätt som förra säsongen. Ruutu bara måste försöka stjäla showen då han ställs mot HIFK. Förra säsongen var han i centrum de flesta gångerna lagen möttes och i går höll Jokerits nummer 25 på att ställa till det för laget igen. Vid 0–1 tog han en både idiotisk och onödig 5+20 minuters utvisning då han med höjda armar körde på Iiro Pakarinen. Under Ruutus utvisning gjorde HIFK både 2–0 och 3–0 och matchen borde ha varit avgjord. Tack vare Ruutu.

HIFK och Jokerit saknar en förstacenter

HIFK:s lag ser hyfsat starkt ut för tillfället men truppen skriker fortfarande efter en klar förstacenter som kan leda spelet och stiga fram och ta ansvar då matcher ska avgöras. Tyler Redenbach räcker inte till och Joakim Eriksson är en ypperlig andracenter. Siim Liivik är kväll efter kväll HIFK:s bästa center och då vet man att laget har problem på centerposten.

Samma sak kan sägas om Jokerit. Ilari Filppula var en stor besvikelse förra säsongen och han fortsätter spela lika övermodigt och komplicerat. I stället för att ge en enkel passning försöker han sig på märkliga dragningar och passningar bakom ryggen. Det var inte bara en eller två gånger HIFK:arna enkelt kunde bryta anfall som annars kunnat sluta i klara målchanser. Dessutom verkar unga, lovande Teuvo Teräväinen ha drabbats av samma fel som Filppula. Både kunde förenkla sitt spel en hel del.

Kan Steve Moses göra mål?

Moses söker sig till lägen efter läge match efter match men då han ska sätta pucken i mål händer absolut ingenting. Han hade några riktigt vassa målchanser mot HIFK men inte en enda gång var han egentligen ens nära att överlista Joni Ortio. Samma problem har kunnat synas i tidigare matcher. Någon måste kliva fram och fylla luckan efter Janne Lahti och det verkar inte vara Moses. Vem ska det då vara?

Ortio en topp 3-målvakt

Joni Ortio har spelat tre matcher för HIFK och har visat att han är en absolut toppmålvakt. Han kommer att vinna matcher för klubben på egen hand om laget klarar av att avsluta matcherna.

Nordlund bra från start

Markus Nordlund verkar leva upp till förväntningarna direkt från säsongstarten. Då han i fjol kom till Jokerit från TPS var han ineffektiv framåt och osäker bakåt. Men på våren var han en av lagets bästa backar och han har fortsatt på samma sätt under sensommaren. Har alla möjligheter att vara Jokerits nästbästa back kommande säsong. Bäst är givetvis Ossi Väänänen som är en fröjd att se. Det finns ingen back i FM-ligan som städar lika effektivt framför det egna målet och dessutom klarar av att spela starkt med pucken.

Matti Lamberg !!!

Vilken kille. Vilket fynd. Den före detta Kärpätjunioren visade mot HIFK att han definitivt är värd chansen att få spela in sig i laget. Kör på allt som rör sig och hans tackling på Ilari Melart var både hård, valtajmad och perfekt genomförd. Ger allt i varje situation och vägrar ge upp. Det är knappast någon överraskning att det är assisterande tränare Tomek Valtonen som ville ha 19-åringen till Jokerit.

, , , , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.