Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Vilka jävla pajaser

2 sep , 2012, 18.08 Filip Saxén

 

Lördagens European Trophy-match mellan Jokerit och HIFK spårade ur rejält. Synd att FM-ligan inte kan sätta hårt mot hårt och stänga av idioterna som är skyldiga för kaoset som uppstod på isen.

1. Efter två minuter kastar Ilari Melart handskarna och attackerar Jarkko Ruutu. Melart fortsätter slå på Jokeritspelaren trots att Ruutu inte gör något för att delta i slagsmålet. Melarts överfall är en följd av att Ruutu tacklade HIFK:s IIro Pakarinen i fredagens möte. Det är ingen förklaring eller något som gör Melarts idioti till godkänt. Melart skämde ut sig totalt och måste så småningom börja växa upp i rinken och satsa på att spela hockey. Hans jakt på Ruutu är inte speciellt underhållande eller mogen.

Klicka på bilden nedan för video på då Ben-Amor misshandlar Peltonen. (Tack puckman för länken)

YouTube Preview Image

2. Semir Ben-Amor attackerar helt oprovocerat HIFK-kaptenen Ville Peltonen och fortsätter slå Peltonen med knytnävarna då HIFK-spelaren ligger på isen. Hur dum får man bli, undrar jag bara. Ben-Amor, en dussinspelare som är på gränsen att vara utanför spelartruppen, ger sig på motståndarnas största stjärna. Fegt, omoraliskt och fullkomligt hjärndött. Slagsmål kommer alltid att finnas i ishockey och det är något man måste leva med. Men då handlar det ofta om två spelare som är villiga att kasta handskarna eller en spelare som försöker tillrättavisa en annan. Men att bara ensidigt överfalla en spelare som inte gjort något hör inte hemma i hockeyn. Har svårt att tro att ens Ben-Amors lagkamrater tycker att det han gjorde är vettigt eller korrekt.

3. Juuso Salmi, en 21-årig back som inte kommer att spela många matcher i FM-ligan kommande säsong, försöker sig på samma sak som Ben-Amor då han kastar handskarna och försöker ge sig på Ilari Filppula. Precis lika idiotiskt som vad Ben-Amor gjorde. Bra att Filppulas lagkamrat Steve Moses fick tag i Salmi och hindrade att det slutade lika illa som för Peltonen som fick hjälpas av isen och inte spelade efter misshandeln. Varför ger sig en åttonde back på motståndarnas stjärna? Har man inte lärt sig något om hockeyns oskrivna regler under juniortiden.

YouTube Preview Image

4. Dessutom rök Jarkko Ruutu och Siim Liivik ihop precis som Jani Rita och Mikko Jokela. De två slagsmålen var mer normala och kräver i jämförelsen inte några kommentarer.

Här och här kan ni se video från händelserna.

Förutom spelarna så har rookie-tränarna Tomi Lämsä och Pasi Sormunen mycket att lära sig. Antingen har tränarna svårt att ha kontroll över sina spelare eller så godkänner båda att spelarna misshandlar motståndare. Båda alternativen är lika illa.

– Me lähdimme voittamaan tätä peliä, mutta IFK valitsi toisen tien ja seuraus oli tämä, sade Lämsä efter matchen.

Hans kommentar är inte bara löjlig utan fullkomligt idiotisk efter att hans spelare misshandlat HIFK-kaptenen. HIFK-tränaren Antti Pennanens kommentarer är inte mycket vettigare.

– En lähde nyt kommentoimaan muuta kuin että HIFK puolustaa omiaan.

Om tränarna inte klarar av att fördöma det som hände på isen är det inte konstigt att spelarna agerar som de gjorde.

FM-ligans vd Jukka-Pekka Vuorinen säger att ligan kommer att bli strängare då man bestraffar spelare efter slagsmål. Det är bra.

Tyvärr kan FM-ligan inte bestraffa idioterna från lördagens match eftersom det var en European Trophy-match. Det enda räta skulle vara att ge kännbara straff och höga böter åt båda klubbarna.

Melart, Ben-Amor och Salmi kunde stängas av 10 matcher. Lämsä och Sormunen kunde också missa 5–10 matcher. Dessutom skulle straffen vara kännbara om spelarna inte fick lön under avstängningarna.

Jag hoppas att lagen lagt händelserna bakom sig då FM-ligan kör i gång den 13 september med HIFK-Jokerit. Supportrarna kräver hämnd på nätdiskussionerna. En del skriver att de hoppas att HIFK ger sig på Ben-Amor. Andra tycker att Melart ska sänka Filppula eller Eaves.

HIFK försökte sig redan på hämnd. Hoppas tränare och spelare från båda lagen förstår att koncentrera sig på hockeyn då pucken släpps i isen. Om det blir någon fortsättning på lördagens idioti hoppas jag att FM-ligan delar ut rejäla straff åt de inblandade spelarna och åt tränarna som godkänner påhoppen.

, , , , , , , , , , , , , , ,

11 kommentarer

 1. puckman skriver:

  En bättre video av Ben-Amors överfall på Peltonen finns här: https://www.youtube.com/watch?v=CwkK2K6sNxE

 2. Janne skriver:

  Tack för superbt inlägg!

 3. HHT skriver:

  Ovanligt ensidigt inlägg. Fallet Peltonen/Ben-Amor går inte på något sätt att jämföra med de övriga händelserna. Det har också Jarmo Kekäläinen insett då han idag bett om ursäkt för fallet. Märk väl att två Jokerit-spelare dessutom ännu stod och hindrade IFK:arna att komma till hjälp, då lagets kapten misshandlades på ett ovanligt fegt sätt.

  HBL och FS verkar sympatisera Jokerit, men Kekäläinens reaktion är ett bevis på att det är obefogat.

 4. Filip Saxén skriver:

  Har du HHT sett hur Salmi ger sig på Filppula? Påminner oroväckande mycket om vad Ben-Amor gjorde.
  På vilket sätt tycker du att inlägget är ensidigt?

 5. puckman skriver:

  ”Märk väl att två Jokerit-spelare dessutom ännu stod och hindrade IFK:arna att komma till hjälp”

  Det är helt normalt uppförande vid slagsmål, att resten ser till att hålla ”third man” borta. Det lär man sig redan på gårdsplanen.

 6. HHT skriver:

  ”På vilket sätt tycker du att inlägget är ensidigt?”

  Slarvigt uttryckt, beklagar! Inte ensidigt, utan gav snarare en missvisande bild av händelserna. Det såg lite ut som ett försök att släta över fallet Peltonen/Ben-Amor, som nog är i en helt annan kategori än det övriga som skedde. Men jag har nu läst vad du skriver i tisdagens HBL, och vi tycks vara på samma linje.

  ”Det är helt normalt uppförande vid slagsmål, att resten ser till att hålla ”third man” borta. Det lär man sig redan på gårdsplanen.”

  Vid slagsmål, ja. Det här hade ingenting med slagsmål att göra. Det var en misshandel och dessutom en alldeles ovanligt feg sådan.

 7. lätkäjätkä skriver:

  iltis missvisande, snedvridna rubriker vars uppgift är att skapa debatt är något jag har ordentligt på nerverna med. tack filip för att du håller din blogg objektiv.

  salmi hoppade ju på filppula nästan lika fult som amor på peltonen men det var ju efter misshandeln av peltonen och en direkt hämnd på att jokerit gick över gränsen. melarts idioti börjar också gå mig på nerverna. att ignorera ruutu skulle vara det bästa. tror också mången ifk-fan börjar tycka att melart kunde vila några matcher. salmi likaså. liivik utmärkte sig också i dåligt ljus med att börja slå väänänen då denna var upptagen med en annan ifk:are. liivik som annars är en mycket bra spelare och slitvarg..

  men ändå var nog peltonens strategiska överfall det sjukaste jag sett på en lång tid, om inte någonsin i fm-ligan.

  vilket lag var mest skyldig då? båda två säger jag, precis som alla andra som fattar något om hockey. diskussionerna på andra forum är helt otroigt löjliga. alla skyller enast på andra laget.

  här är ett läsvärt inlägg om hur peltonen tydligen reagerat: http://www.urheilulehti.fi/jaakiekko/tassa-hifk-kapteeni-ville-peltosen-kosto-jokereille-unohtumaton-vastaisku

  hoppeligen lugnar båda lagen ned sig till ligastarten. det skulle vara det bästa. ett slagsmål nu och då hör till hockeyn, men lördagens match var ful som stryk. nu framåt!

 8. Michael S skriver:

  Hoppas FM-ligan äntligen skulle vakna upp och efter dessa incidenter för första gången på många år få någon sorts ”linje” för matchstraff.

  För ett hederligt slagsmål där bägge parterna är med på noterna kunde man ge 1-2 matchers matchstraff. I ett slagsmål skadar sig spelarna sällan. Men för fula tacklingar i ryggen eller dylikt då man är ute för att skada motståndaren eller vid direkt misshandel (som t.ex Ben-Amor eller Salmi) borde man direkt ge 10 matchers matchstraff för att bli av med dessa tråkiga fall som definitivt inte hör hemma i hockeyn eller någon annan sport, för att inte tala om samhället över huvudtaget.

  Under de närmaste dagarna/veckorna får vi väl se vad FM-ligan gör åt detta. Tyvärr misstänker jag att man kommer att fortsätta med samma linje som under tidigare säsonger och matchstraffen kommer att vara alldeles ologiska.

 9. lätkäjätkä skriver:

  LOL bra video, borde göras på alla andra lag också, på samma sätt helt ur kontext 😉 skenheligt indeed!

  nå, iaf lockar ifk publik till hallarna överallt i finland!

Kommenteringen är stängd.