Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Kantolas och domarnas hjärnsläpp

11 jan , 2013, 00.32 Filip Saxén

 

Torsdagens FM-ligaomgång bjöd på två märkligheter.

1. Kai Kantola fick totalt hjärnsläpp och gav sig på Atte Ohtamaa i matchen mellan Ilves och Kärpät. Till saken hör att Ohtamaa tidigare under säsongen tacklade Kantola så att Ilvesspelaren skadade sig. Torsdagens påhopp handlade alltså om hämnd.

Se själva:

YouTube Preview Image

Straffet måste givetvis vara mycket hårt.

Juuso Salmi fick 12 matchers avstängning för en liknande situation i den ökända European Trophy-matchen mellan Jokerit och HIFK. Här är FM-ligans motivering för hans straff.

Salmis straff blev hårdare eftersom båda lagen varnats för att ställa till med något efter den röriga inledningen på matchen.

Därför skulle 8-10 matcher vara lämpligt straff för Kantola. Ska bli intressant att se om FM-ligan klarar av att vara konsekvent i det här fallet.

 

2. Ville Nieminen åkte i duschen i matchen mot Pelicans för att han enligt domaren ska ha låtit bli att respektera domarnas integritet. Enligt domarna åkte Nieminen alltså på en domare med flit.

Titta själva och avgör vad som hände:

YouTube Preview Image

Enligt min mening försöker Nieminen ta sig till hörnet för att jaga pucken och domaren tar ett skär åt sidan och hamnar i vägen för Tapparaspelaren.

Att han får 25 minuters utvisning för det är justitiemord.

Sorgligt nog är det här dessutom bara etti raden av grova domartabbar den här säsongen.

, , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. DarrenBoyko skriver:

  Nu får vi se om ligan håller sin stränga skalla som skapades i tiderna efter 1.9.2012. Skulle inte mera vilja tala om den dage, men men men jag ser vissa likheter i Kantolas agerande som en viss ung back i IFK hade. Han fick 12 matcher.

  Vad får Kantola? 7-10 tippar jag, men sanningen är säkert 1-3.

 2. Jokerit! skriver:

  ”– Det här behövdes. Det är klart att man inte kan säga det högt, men jag har väntat och hoppats på att det ska hända i någon match. Vi har sett allt för mycket svinaktigheter i rinken i höst då spelarna vet att de inte behöver stå till svars för vad de gör på planen, sade en FM-ligatränare till mig.”

  Bl.a. så du själv i ”Äntligen slagsmål” 29.12.

  och fortsätter ”Den mängd av fula och farliga tacklingar som vi sett i FM-ligan i höst är alarmerande och beror åtminstone delvis på att spelarna vet att det inte blir slagsmål..”

  Det här är ju precis det som Kantola gör genast han bara fått chansen till efter att blivit skadad i ca 1 månad av Ohtamaas tacklig. I detta fall blir det inte något slagsmål eftersom Ohtamaa inte tar striden utan att (taktiskt moget) väljer att bara skydda sig och få PP för laget!

  Din linje varierar från inlägg till inlägg Filip..!

 3. Erik E skriver:

  Jag kan inte annat än hålla med kommentar nr 2!

 4. lätkäjätkä skriver:

  innan ni kommenterar och kritiserar bloggaren kunde ni lite fundera på skillnaden mellan detta fall och ”äntligen slagsmål”-fallet..

  jag håller med saxen. ingen tvekan om saken.

 5. Jokerit! skriver:

  Jag ser faktisk ingen skillnad mellan detta och ”äntligen slagsmål” artikeln! och det skulle knappast någon annan heller om det hade blivit ett vanligt slagsmål. Att jämföra detta fall med Ben-Amor fallet (som te.x Iltalehti) är enligt min mening helt fel. Detta är ingen oprovocerad jakt efter motståndarens stjärna, och Ohtamaa blev även varslad om vad som skulle komma (syns på filmen att Kantola börjar haka o dra i Ohtamaa, och antagligen berättar en del..)

  Sista meningen var mera en pik mot det ständiga kritiserande av domare och ligan (av media och publik i allmänhet). Jag Gillar Filips bloggar och väntar med spänning på dem i fortsättningen. Det är trevligt med analyserande artiklar/(bloggar)om finlänsk hockey på svenska!

  hej hopp, nu börjar det dra ihop sig mot en riktigt spännande hockeyvår, låt oss njuta av det!

 6. lätkäjätkä skriver:

  Jag tycker det är skillnad på dessa fall. I Jokelas och Hannsens fall var båda med på det. Har inte sett fallet från tidigare i höst men huruvida Ohtamaa förtjänade att få på käften eller ej, så är det ju inte ok att hämnas på det sättet Kantola gjorde. Ett slagsmål ska vara mer eller mindre spontant, inte ensidig hämnd för ett gammalt fall. Ohtamaa kunde ju också ha stått för konsekvenserna ifall Kantolas skada skedde på ett fult sätt.. men det vet jag ingenting om som sagt.

  Det som iltis skriver är nog till nästan hundra procent totalt snedvriden dynga som endast har som uppgift att skapa debatter, debatter vars nivå ligger långt under slutspelssträcket så att säga..
  Trevligt att du gillar hockey och vettiga diskussioner kring sporten. Här går det ofta att diskutera sakligt om ämnet, trots vissa som endast är skadeglada då ärkerivalen förlorar 😉 Låter väl som om jag är överdrivet ödmjuk nu som IFK-supporter men utan Jokerit skulle det nog vara jäkligt tråkigt i Stadi!

  Spännande vår blir det minsann, inget snack om saken!

Kommenteringen är stängd.