Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Tankar om Sormunen, Summanen och HIFK

21 jan , 2013, 23.57 Filip Saxén

 

HIFK gjorde det man mycket väl kunde ha gjort redan i oktober – gav sparken åt tränaren Pasi Sormunen.

Redan i början av säsongen såg man att Sormunen har svårt att få speciellt anfallsspelet att fungera. Någon klar förbättring blev det aldrig och efter helgens dubbla förluster mot HPK drog klubbledningen sina slutsatser och ersatte Sormunen med Raimo Summanen.

Att rikta ett beskyllande finger enbart mot Sormunen i det här läget är inte rättvist.

Han var helt enkelt fel man på fel plats vid fel tidpunkt.

Sormunen tackade naturligtvis ja då Tom Nybondas frågade honom om han är intresserad av att ta över som HIFK:s tränare efter att Petri Matikainen packat sina väskor och flyttat till Ryssland.

Det är fullt förståeligt att han valde att anta utmaningen även om det senare visade sig att han inte hade kunskapen att sköta arbetet.

Nybondas var i en jobbig situation då han sent på sommaren stod utan tränare samtidigt som de flesta stora namnen hade kontrakt med andra klubbar. Han behövde och ville ha en snabb lösning och det blev en enorm risktagning med Sormunen. Den risktagningen misslyckades.

Att HIFK inte lät Sormunen gå tidigare beror enligt Nybondas på att ”vi ville ge honom en ärlig chans” och att ”man inte får kasta in handduken då det kommer motgångar och utmaningar eftersom de hör till hockeyn”. Men efter helgens matcher fanns inget annat alternativ än att kalla in Sormunen till kontoret och avskeda honom.

Nu får HIFK en nystart på säsongen med Raimo Summanen bakom bänken. Med knappt två månader kvar av grundserien är det största frågetecknet hur tiden ska räcka till för att vända den negativa trenden och göra HIFK till ett slagkraftigt lag.

Om någon kan göra det är det ju Summanen.

Han får garanterat varje spelare att ge allt i varje situation på isen. Något Sormunen definitivt inte lyckades med.

Han ändrar säkert HIFK:s spelstil till mera aggressiv, höjer tempot i lagets spel och ser till att hela laget kollektivt blir elakare på isen.

Han gör precis vad som helst för att vinna matcher. Det kan handla om fula tilltag i rinken, spelare som blir bänkade, slagsmål, hårda ord mot egna spelare eller stora förändringar i laguppställningen. Han kommer att testa precis varje alternativ för att få laget att spela bättre.

Risken med Summanen är att hans ledarstil till slut vänder sig mot honom. Kör han på för hårt, vilket hänt tidigare i hans karriär, kan harmonin i laget lida.

Men HIFK-ledningen gjorde helt rätt i att anställa honom vid det här tillfället. Efter den katastrofala säsongen var ledningen tvungna att göra något och för att en så här sen förändring ska bära frukt måste man våga ta risker. Därför var det naturligt att valet föll på Summanen.

Ett kapitel för sig i hela affären är hur förhållandet mellan HIFK och Jokerit kommer att se ut reten av säsongen efter att Summanen tagit över som tränare i Ishallen.

I Hartwall Areena sitter Jarmo Kekäläinen som öppet uttryckte hur illa han tycker om Summanen och hur lite han respekterar den före detta landslagstränaren efter att Summanen agerat expertvittne för polisen i undersökningen som ledde till att Semir Ben-Amor fälldes för misshandel.

Summanen sade senare i IS Veikkaaja att han anser att HIFK inte kommer att komma över händelserna i European Trophy-matchen om man inte hämnas på Jokerit.

Nu ska det bli intressant att se vad som händer då lagen drabbar samma följande gång. Det sker den 23 februari och jag har på känn att någon eller några spelare kommer att få lämna rinken innan matchen är över.

För FM-ligan är Summanens återkomst en välkommen händelse. Det finns alltid plats för profiler. Speciellt den här säsongen då alla lag varit rädda för att visa känslor på isen, gå för fullt in i närkamperna och då domarna varit livrädda för att något som ens påminner om fysiskt spel skulle förekomma kan Summanen röra om rejält.

Han bugar sig inte åt något håll utan kommer att se till att HIFK börjar spela fysiskt och ge allt i varje situation. Det kommer att leda till att andra lag också gör samma sak vilket i sin tur gör att domarna inte kan dela ut utvisningar för normala tacklingar eller slänga spelare i duschen för tacklingar som är hårdare än normalt.

Sist och slutligen är alla vinnare då Summanen återvänder till FM-ligan.

 

Läs Summanens, Nybondas och Ville Peltonens kommentarer i tisdagens Hbl.

, , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Fru Saxén skriver:

  Finns inget jag väntar på så mycket som den 23.2.2013 när det kommer till finsk hockey.
  Vad tror du käre Filip vem sitter farligt Ifks laguppställing, samt tror du med handen på hjärtet att tex Melart eller Liivik eller någon ny ”biff” kommer att läxa upp Ben-Amor eller Filppula?

 2. Filip Saxén skriver:

  Personligen hoppas jag att ingen gör något idiotiskt i matchen den 23 februari. Jag tror inte någon kommer att ge sig specifikt på Filppula eller Ben-Amor. Det jag däremot tror är att det kommer att bli slagsmål i matchen eftersom HIFK kommer att spela med en sådan intensitet att det vid något skede smäller över.
  Med andra ord tror (och hoppas) jag alltså att det kan hända något som en följd av att matchen är het, inte på grund av vad som hände den 1 september.

 3. Fru Saxén skriver:

  Hoppas du har rätt, ingen orkar med likadant ståhej som vi fick se i vågorna efter 1 september. Däremot hoppas vi på den intensitet som fanns i tiderna med mycket gruff men ”rent” spel.

  ps. Tack för en grymm blogg, även om man som Jokerit suporter ibland tycker att texten är skriven med dom berömda ”värilasit” 😀

 4. Max skriver:

  Som sagt, Summanen är den ända tränaren som kan få kursen ändrad. Väntar med stor iver på kvällens match mot tappara och hela resten av säsongen, inte heller minst på matchen den 23.2.!

  Ps. Fru Saxén, en bloggtexts mening är ju oftast att vara subjektiv till skillnad av en artikel där man absolut inte (åtminstone i en seriös tidning) får visa några personliga åsikter. Jag kan ju inte tala för Herr Saxén, men det kan ju hända att texterna verkar skrivna med de så kallade röda brillorna på pga att dom röda brillorna faktist är på 😉 Men man måste ju medge att Filip också väldigt suveränt kritiserar HIFK då det finns en orsak till det. Men det att bloggen är grym håller jag fullständigt med om!

  Ha en skön fortsättning på vintern!

 5. Fru Saxén skriver:

  Herr Max instämmer nog, ser väl med mina brillor(röda och gula saker som inte finns!

Kommenteringen är stängd.