Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

HIFK – (nästan) alla bitar finns för guldfest

16 sep , 2016, 10.54 Filip Saxén

 

HIFK är den största favoriten till grundseriesegern och för tillfället också den största mästarfavoriten om man alls kan utse en sådan inför säsongstarten.
Trots att ett par nyckelpjäser saknas i lagbygget har man toppspelare på alla positioner inför säsongstarten.

Målvakter

Niklas Bäckström, Kevin Lankinen, Niilo Halonen

En mycket intressant situation med det helfinlandssvenska målvaktsteamet.
Niklas Bäckström har varit säkerheten själv i träningsmatcherna och om han hålls i skick har IFK för andra säsongen i följd en målvakt som kan vara ligans bästa.
Men det kräver att IFK ger Bäckström tillräckligt vila och sparar hans kropp för vårens viktiga matcher. Bäckström har varit skadad och har några säsonger med färre matcher bakom sig, han är ingen ungdom och kan må bra av att dela på ansvaret med unga Kevin Lankinen. Lankinen är redo att ta följande steg i karriären och han kan lära sig mycket av Bäckström.
Att dela på ansvaret cirka 50/50 i grundserien är kanske ingen dum idé om Lankinen höjer sin nivå lite från förra säsongen.
Målvaktstränaren Jan Lundell har visat att han är rätt man på rätt plats och han kan säkert få ut det bästa ur den starka målvaktsduon.

Backar

Joe Finley, Daniel Grillfors, Saku Salmela, Miro Karjalainen, Tommi Taimi, Teemu Eronen, Eemeli Heikkinen, Juuso Salmi, Miihkali Teppo Miro Heiskanen

HIFK tappade Yohann Auvitu, Joonas Järvinen, Keith Aulie, Matt Generous och Lauri Taipalus efter förra säsongen. Det säger sig självt att en så stor förändring i de bakre leden kommer att kräva en del tid och mycket tålamod.
IFK har ligans starkaste offensiva defensiv. Tommi Taimi och Teemu Eronen är två av ligans bästa backar framåt och de får bra understöd av nyförvärvet Saku Salmela och av alltid pålitliga Daniel Grillfors.
Joe Finley är den fysiska ledaren i de bakre leden men han behöver hjälp. Sportchef Tom Nybondas lär värva någon defensiv back under hösten för att fylla luckan i försvarsbygget.
Ska bli högintressant att se vad unga supertalangen Miro Heiskanen ska lyckas uträtta i ligan. 17-åringen har imponerat stort i sitt mogna offensiva spel i försäsongsmatcherna men han kan få svårt att slå in sig i den spelande laguppställningen. Men det kommer alltid skador och då lär Heiskanen få chansen.

Anfallare

Roope Hintz, Miro Saarelainen, Mika Partanen, Henri Tamminen, Jasse Ikonen, Lennart Petrell, Panu Mieho, Arttu Luttinen, Tomi Tuomisto, Micke-Max Åsten, Juhamatti Aaltonen, Robert Leino, Juuso Puustinen, Thomas Nykopp, Joonas Rask, Corey Elkins

Lagets spelmotor och offensiva ledare Teemu Ramstedt lämnade IFK samtidigt som den vassaste målskytten Tomas Zaborsky också tackade för sig. Det är två spelare som är ytterst svåra att ersätta.
I Juhamatti Aaltonen hittade laget en fullgod ersättare för Zaborsky men i Ramstedts fall valde klubbledningen att ta en risk och inte plocka in en ersättande spelare.
Nybondas & Co räknade kallt med att Roope Hintz axlar rollen so första center och att Corey Elkins, Robert Leino och Thomas Nykopp är tillräckligt bra att inleda säsongen med som övriga centrar.
Hintz skadade sig inför ligastarten och är enligt de första uppgifterna borta upp till sex veckor. Det betyder att IFK:s centerbesättning är rätt tunn och saknar spets i inledningen av säsongen.
Frågan är om de ytterst starka yttrarna kan kompensera bortfallet i mitten.
IFK har yttermaterial för tre oerhört starka offensiva kedjor vilket lett till att Lennart Petrell fått spela i fjärdekedjan under försäsongen.
Med en frisk Hintz och en centervärvning har IFK ett anfallsgarde som är i särklass i ligan.

Tränare

Antti Törmänen, Jonas Tanska, Pekka Kangasalusta, Jan Lundell (målvakter), Ari Halttunen (video)

Antti Törmänen gör sin tredje säsong i HIFK och trenden har varit klart stigande. IFK var snubblande nära att vinna guld i våras. Under Törmänens sista (?) säsong är det tänkt att bli mästarfest på Nordenskiöldsgatan.
Törmänens hockey bygger på speltempo, på att spelarna själva tar ansvar på isen och på att anfalla. I grundserien i fjol spelade IFK en anfallsglad hockey där spelarna fick en hel del friheter att förverkliga sig själva. Det vållar problem för motståndarna då IFK:s spel kan variera från kedja till kedja.
Mot slutet av säsongen och i slutspelet justerade Törmäanen lagets spel och visade att man också har en stabil och solid defensiv. Också offensiven fungerade på våren. Alla bitar fanns redan på plats förra säsongen och om Törmänen får en spelmotor av högsta klass att leda lagets offensiv och en stark defensiv back som fyller Joonas Järvinens skor finns alla förutsättningar för mästerskap i vår.

,

Kommenteringen är stängd.