Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

En hyllning till Toni Söderholm

17 sep , 2016, 15.34 Filip Saxén

 

Toni Söderholm hyllas och premieras i Ishallen i kväll inför HIFK:s hemmapremiär för säsongen. Det är han definitivt värd.

Här kan ni se videon från ceremonierna i Ishallen.

Söderholm blir den 37:e personen som får IFK-ringen. En person som spelat över 10 år i klubben eller som stått för förtjänstfulla insatser för klubben kan få ringen. Söderholm uppfyller båda kriterierna.

Han spelade tio säsonger och 529 ligamatcher för klubben, fungerade som lagkapten under tre säsonger och var med och vann klubbens senaste mästerskap 2011. Då valdes han också till slutspelets bästa spelare.

Söderholms meriter på planen talar sitt tydliga språk och dem känner de flesta till.

Här är hans karriärstatistik.

Tänkte därför berätta en liten historia som belyser Söderholms storhet också utöver det spelmässiga.

Den 15 mars 2013 spelade HIFK i slutspelets första omgång mot SaiPa. Efter att ha förlorat den första matchen på hemmaplan var laget piskat att vinna i Villmanstrand, annars hade säsongen tagit slut.

IFK:s Thomas Nykopp åkte med kraft in i sargen och blev liggande efter att själv ha tappat balansen i en närkamp med SaiPa-spelaren Antti Bruun. Domarduon Stefan Fonselius–Aleksi Rantala blåste av spelet och började diskutera med varandra.

IFK-kaptenen Söderholm åkte fram till dem och sade något. Vad han sade var oklart fram till en god stund efter matchen då SaiPa-spelaren Jere Pulli skrev på twitter om händelsen och vad Söderholm sade åt domarna.

– Söderholm efter Bruuns tackling INNAN domslutet: ”det var en ren tackling, domen enligt det”.

IFK hade chansen att kunna påverka domarna för att få en fem minuters utvisning åt motståndaren i säsongens viktigaste match men för Söderholm var fair play viktigare.

Bruun fick till slut felaktigt 5+20 minuters utvisning och åkte i duschen, IFK vann matchen efter förlängning och tog sig till slut vidare till kvartsfinal.

Söderholm kommenterade inte efter matchen själv vad han sagt åt domaren utan sade åt mig att han hade en klar åsikt om vad som var rätt straff i ett sådant läge.

Jag skrev en text om incidenten där jag hyllade Söderholm för hur han agerat i situationen efter att Pulli avslöjat vad IFK-kaptenen sagt åt domarna.

Följande förmiddag var jag i matbutiken då telefonen ringde. ”Toni Söderholm” stod det på skärmen .

Jag svarade och IFK-kaptenen framförde sitt ärende.

– Du kanske hyllar mig lite väl mycket i texten. Jag gjorde bara vad som kändes rätt i situationen, sade han.

– Och dessutom kan någon av våra spelare hamna i samma situation som Bruun i en annan match och då vill jag inte heller se en stor utvisning.

Det är inte många spelare som är lika ödmjuka och rakryggade som Söderholm. Därför var och är han omtyckt också bland motståndarna och motståndarsupportrarna. Och därför hyllas han i kväll av sin klubb och sina supportrar i Ishallen.

Här är intervjun med Söderholm där han berättar att han lägger av med hockeyn. (HBL 19.5.2016)

, ,

Kommenteringen är stängd.