Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Sju svar och nya problem

12 maj , 2012, 01.35 Filip Saxén

 

Inför matchen mot Kanada ställde jag sju frågor som jag ville ha svar på. Hemkommen från hallen ska jag försöka sammanfatta vad jag såg i dessa sju punkter.

• Hur håller Kari Lehtonen i mål då det blir rejält med trafik framför honom och skotten håller högsta tänkbara kvalitet?

Nja. Inte helt lyckad kväll för Lehtonen som kan ta ett par av Kanadas mål på sitt konto. Men de berodde inte på trafiken framför mål utan på grund av att han överspelade en del.

• Är lejonens förstakedja Valtteri Filppula-Mikko Koivu-Jussi Jokinen tillräckligt bra mot ett topplag?

Ja. Lejonens förstakedja är i bra slag och räcker till också mot toppmotstånd. Det var inte bara en eller två gånger Koivu & Co snurrade upp det kanadensiska försvaret.

• Klarar andrakedjan Mikael Granlund-Jarkko Immonen-Janne Pesonen av att sköta de defensiva uppgifterna?

Ser tyvärr ut som att den här kedjan inte fungerar. Gång på gång var trion illa ute i egen zon och framåt klarade de inte heller av att skapa allt för mycket mot de större och starkare motståndarna. Frågan är om inte Jukka Jalonen så småningom måste spräcka trion.

• Hur klarar Pesonen och Jokinen att parkera framför motståndarmålet i powerplay då de kanadensiska backarna vill lyfta bort dem?

Svårt att säga. Det var inte mycket man såg av dem framför det kanadensiska målet i powerplay utan de sökte sig hellre till mer bekväma områden.

• Hur händer de finländska backarna med i skridskoåkningen då till exempel Jeff Skinner sätter fart?

Det gick riktigt illa. Skinner – och övriga kanadensare – rundade lejonbackarna gång på gång och åkte enkelt ifrån de något tröga och styva backarna.

• Hur fungerar lejonens boxplay då det för första gången i VM sätts på prov på allvar?

Det här var ett delområde av spelet som fungerade bra. Inte ett enda powerplaymål för Kanada.

• Hur tänker Jukka Jalonen matcha sitt lag då lejonen som hemmalag får byta sist?

Inte alls. Han medgav efter matchen att han inte gjort något motdrag då Kanadas tränare Brent Sutter valde att ändra matchandet så att hans etta (Ryan Getzlaf, Corey Perry, Evander Kane) inte längre spelade mot Koivu & Co.Då de i stället ställdes mot Immonens kedja blev det farligt mest hela tiden.

– Det är en lång turnering och vi vill köra med fyra kedjor, var hans förklaring.

Men det absolut största problemet som syntes i förlusten mot Kanada var att lejonen saknar anfallare som är defensivt inriktade och vana vid den rollen.

Då fjärdekedjan består av Niko Kapanen, Antti Pihlström och Mika Pyörälä är det klart att man får problem mot lag av Kanadas kaliber. Lejonen har helt enkelt inga spelare man kan kasta in för att säkert försvara. Den enda kedjan som var bra bakåt var Koivus förstakedja.

Det är enkelt att vara efterklok men visst saknades Petteri Nokelainen och Lennart Petrell i går.

,

2 kommentarer

  1. Anders skriver:

    Det jag inte kan fatta är hur män som är professionella hockeyspelare och representerar ett landslag som kallas Lejon, täcks vara rädda för kanadenseare efter alla dessa år och allt snack om hur ”Kanada-skräcken bara är ett minne”. Och ännu på hemmaplan… Jisses så Getzlaf & co måste ha flinat åt kissekatterna efteråt. Kanada vände på matchen just då de ville och då ropade ett par gånger ”buu”, så böjde 2/3 av spelarna ner huvudet och hoppades att de inte skulle göra sig illa. Att visa fysisk underlägsenhet på VM-nivå. Fy fan.

  2. Anders skriver:

    Förslaf till rubrik på nästa blogginlägg: Ute på sju famnars djup, och helt svarslös (syftar alltså inte på bloggaren, utan Lejonen)

Kommenteringen är stängd.