Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Den märkliga ryska stilen

20 maj , 2012, 20.16 Filip Saxén

 

Ryssland har varit det lag som imponerat mest av alla på isen. Men utanför isen är det svårt att förstå hur det ryska laget agerar och resonerar.

I Stockholm lär det ha varit svårt att få kommentarer av de ryska spelarna. Om man inte tog dem på ryska förstås.

Alla andra lag ställer upp och ger intervjuer på engelska. De finländska spelarna gör det, de svenska spelarna gör det, både tjecker och slovaker ställer upp på engelska efter både förlust, seger och träning.

Men inte Ryssland.

Efter lagets första träningspass i Helsingfors hade NHL-spelarna plötsligt tappat all sin engelska. Lagets mediaofficer meddelade ”no english” innan Alexander Ovetjkin gav tre svar på engelska. Det var allt.

Efter semifinalsegern över Finland sprang samma mediaofficer i intervjuzonen och försökte på alla sätt hindra sina spelare att tala engelska.

Landslagstränaren Zinetula Biljaletdinov är ett kapitel för sig. Han har tränat fyra säsonger i NHL och krävde ändå under presskonferenserna efter matcherna att frågor som riktades till honom tolkades från engelska till ryska innan han gav ett svar på ryska som tolkades till engelska.

Med tanke på att de ryska journalisterna inte har några som helst problem att få svar på engelska av de andra lagen känns det märkligt att det ryska laget avsiktligt gör allt för att göra det så jobbigt som möjligt för alla som vill intervjua lagets spelare.

2 kommentarer

  1. Anders skriver:

    Rysslands gigantiska nationella mindervärdeskomplex leder alltid till direkt löjlig arrogans, då det går bra. Därför förhåller jag mig totalt indifferent till Malkin, Ovetchin & co.

  2. Kolobok skriver:

    ånej, rysskräck i verkan ;-))) Jag tror inte att du bör bry dig om det, Filip, hela knepet är i att vårt lag vill kanske återuppbyga sin gamla mönster av den förskräckande ”Röda maskinen”, den oslagbara kraften från östen med nationalpatriotisk smak av sovjettiden. En vanlig PR-idé. Å andra sidan, när laget ankom till flygplatsen i Moskva, många som kom på att träffa VM-vinnarna och hälsa på dem var ytterst upprörda eftersom ingen av spelarna ville prata och passade förbi med märkliga åsikten.

Kommenteringen är stängd.