Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Äntligen slagsmål

29 Dec , 2012, 00.27 Filip Saxén

 

Säsongens första FM-ligaslagsmål såg dagens ljus i Ishallen på fredagen då HIFK och Tappara möttes. Det dröjde alltså nästan fyra månader och över 230 matcher innan någon kastade handskarna.

Själv efterlyste jag ett slagsmål för ett par veckor sedan i papperstidningen. Jag tycker ärligt sagt att det var bra att Jannik Hansen och Mikko Jokela kastade handskarna då det hettade till på planen.

YouTube Preview Image

– Det här behövdes. Det är klart att man inte kan säga det högt, men jag har väntat och hoppats på att det ska hända i någon match. Vi har sett allt för mycket svinaktigheter i rinken i höst då spelarna vet att de inte behöver stå till svars för vad de gör på planen, sade en FM-ligatränare till mig.

Han sammanfattar exakt varför det var dags för ett slagsmål. Spelare och tränare jag talade med var av exakt samma åsikt. Slagsmålet var välkommet och hade gärna fått ske redan tidigare under säsongen.

Den mängd av fula och farliga tacklingar som vi sett i FM-ligan i höst är alarmerande och beror åtminstone delvis på att spelarna vet att det inte blir slagsmål på grund av vad som hände i European Trophy-matchen mellan Jokerit och HIFK den 1 september.

Efter det har spelarna inte vågat visa känslor av rädsla för att det ska slå över och någon kastar handskarna.

Då känslan försvunnit från hockeyn har vi stundtals fått se riktigt tråkig hockey med fula tacklingar mot huvuden som biprodukt.

Ett exempel på en sådan tackling fick vi samma kväll som Hansen och Jokela rök ihop. Här uidner kan ni se Jarkko Ruutu hoppa med armarna högt så han träffar Ville Viitaluoma i huvudet.

YouTube Preview Image

Slagsmålet mellan Hansen och Jokela fick sin början redan tidigare i matchen då Tuukka Mäntylä sin vana trogen körde en sen tackling mot Iiro Pakarinens huvud. Då blev det irriterat på isen. Då sedan Hansen försökte sig på en ful tackling på Söderholm (syns alldeles i början av videon av slagsmålet) och Kurtis Foster sedan spearade Söderholm var det inte märkligt att känslorna svallade över.

– Det behövs slagsmål. Det kommer jag inte att säga offentligt men så är det. Sedan kan spelarna och domarna gå vidare och lämna det som hände i september bakom sig, sade en klubbledare inför julpausen.

Jag har fått mycket feedback av människor som inte förstår hur man kan tycka att det var rätt med ett slagsmål.

Till er har jag en fråga. Vad ser ni hellre: ett ärligt spontant slagsmål mellan två spelare då det hettar till i matchen eller en livsfarlig tackling mot huvudet på en motståndare?

Om spelare vet att de riskerar att få på käften tänker de efter en gång till innan de satsar för fullt mot motståndarnas huvud.

Det intressanta blir nu att se hur FM-ligan reagerar på det första slagsmålet. Man kan bara hoppas att ligan inte vidtar några åtgärder. Att spelarna fick 5+20 minuters utvisningar var tillräckligt. Om det blir mera är det en total fars.

, , , , , , ,

11 kommentarer

 1. lätkäjätkä skriver:

  håller med till 100%.

 2. Roba skriver:

  ”Äntligen slagsmål?” ”Då känslan (läs slagsmål) försvunnit… Har vi fått se… tråkig hockey”
  Fy fan. Visar precis varför en allt större del av den SPORT intresserade publiken vänder hockeyn ryggen.

 3. Roba skriver:

  ”Äntligen slagsmål?” ”Då känslan (läs slagsmål) försvunnit… Har vi fått se… tråkig hockey”
  Fy fan. Visar precis varför en allt större del av den SPORT intresserade publiken vänder hockeyn ryggen.

 4. nadia skriver:

  hahahahha Saxén kom igen.

 5. lätkäjätkä skriver:

  den största sportintresserade delen i finland är hockeysupportrar. get over it. sluta jämföra olika sporter som har helt olika nivåer av intensitet. I spjutkastning är det sällan motståndare som tacklar en i huvudet eller? ibland känns det som om vissa personer som kommenterar är 12 år gamla.

  hockey – the greatest game ever!

 6. Roba skriver:

  Rugbyn har all den intensitet hockey har, är hård och fysisk med en massa tacklingar men det blir aldrig slagsmål. Handbollen lite samma sak. Varför är det bara i ishockey som det är ”godkännt” att man totalt tappar nerverna och ställer till med slagsmål? Antingen är det för att de mentala 12-åringarna håller till där eller så är det för att det är ett uppgjort program nummer som sportens bakgrundskrafter vet att behövs för att hålla publiken. För sanning är att hockey är långt ifrån ”the greatest game ever”. Enbart i två länder har den kultstatus, Kanada och Finland. I övrigt är den av marginellt intresse i sportvärlden.
  Hockey – who cares?

 7. lätkäjätkä skriver:

  det är nu faktiskt inte ofta det slåss inom hockey. det hör till att det händer nu och då, inte tio gånger per match. i rugby är tacklingarna och det fysiska spelet en enda stor fajt..
  eller tycker du att dessa tacklingar alla är axel mot axel tacklingar??
  https://www.youtube.com/watch?v=ZhXNSxR0GJk
  …behövs nog inga specifika slagsmål i rugby inte

  och kom nu inte och jämför handboll och hockey.. på riktigt! dagens skratt!

 8. Robert Nyman skriver:

  Usel rubrik som tydligt visar att det är landets sk. journalister som vill kvar hockeyvåldet i sin värsta form. jag vill se och höra reportage om hockey där skickliga spelares presentationer förs fram. Boxning är en egen gren, helt fin den också men blanda inte denna gren med ishockey. Det verkar vara mest personer med låg IQ som lockas av dessa showboxningskamper inom hockeyn som varje riktig sakkunnig vill ha bort!

 9. lätkäjätkä skriver:

  att detta ens diskuteras bevisar att slagsmål varit och ännu är en del av hockeyn. och om nu alla ”sakkunniga” vill ha bort dem, varför tycker spelare och tränare att det är ok med slagsmål nu och då???

  om nu robert ovan inte vill blanda boxning med hockey så kanske han inte heller ska blanda hockey med någon annan sport och acceptera sporten som den är. intresserar det inte så skit i det och sluta påstå att vi hockeyfans skulle ha lågt IQ.

 10. Roba skriver:

  Du fick dagens skratt av att jämföra handbollen med hockeyn? Inte så lite arrogant!
  För det första har jag aldrig jämfört sporterna utan enbart sagt att speciellt rugbyn men också handbollen är jätte fysiska utan att det regelbundet sker kortslutningar i spelarnas hjärnor. Jag har jämfört spelarnas reaktioner till hårda och även fula taklingar, inte sporterna, en skillnad du tydligen inte förstår. I rugbyn är tacklingarna hårda och i regel justa, precis som i hockeyn som bäst. Men också då en tackling ibland blir ful så leder det ytterst sällan till fula slagsmål och annan cirkus för folket. Inte är spelet ALLS fråga om en enda stor fajt. Du har inte alls förstått dig på den sporten.
  Dessutom vågar jag tippa att du tänker på finsk liga handboll och inte tycker den är så värst tuff. Det är som om jag skulle tänka på brittiska hockeyligan när du menar NHL… Wow, Bracknell Bees! Jag har faktiskt sett några London Knights matcher i tiden i England och skulle jag vara så naiiv att jag skulle ta det som riktgivande för topp-hockeyn skulle jag nästan tro att jag själv skulle kunna vara framgångsrik, trots att jag knappt kan skrinna. Ett bättre val, för att du skulle förstå, är om du skulle sätta dig ner och se en topp match i till exempel Bundesligan eller spanska ligan, var 2 meter långa köttberg kör in i varann i full fart, UTAN skydd, så det smäller. Precis lika tufft och hårt som ishockey tacklingar. Din skrattretande snäva världsbild skulle nog breddas lite. Men det kanske är mycket begärt av en typisk finländsk ”lätkäjätkä” knutpatriot.

 11. lätkäjätkä skriver:

  träff-skönk eller hehtaaripyssy förbi poängen? agree to disagree. olika sporter har olika mentalitet och de går inte att jämföra med varandra, inte ens spelarnas reaktioner fastän dina argument är välformulerade!

  jag håller med blogginlägget, precis som alla jag känner som följer med hockey, samt tränare och spelare tydligen också…

  over and out.

Kommenteringen är stängd.