Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Det ser mörkt ut för lejonen

28 apr , 2013, 23.48 Filip Saxén

 

En centerbesättning som knappt håller EHT-klass, en backdito som inte alls hängde med i helgens turnering i Tjeckien och en klar brist på utpräglade målskyttar. Det ser minst sagt mörkt ut inför VM på hemmaplan.

Jukka Jalonen på söndagen presenterade sin VM-trupp var överraskningarna många.

Målvaktsposten ser bra ut. Trots att Joni Ortio, Antti Raanta och Atte Engren är oskrivna kort i VM-sammanhang år jag rätt säker på att lejonen inte kommer att falla på målvaktsspelet i VM.

I backbesättningen finns det ett par överraskningar. Hur är det möjligt att sami Lepistö rymdes med i laget och Mikko Mäenpää lämnades utanför. Mäenpää var inte speciellt bra i EHT-turneringen i Tjeckien men Lepistö har inte visat upp något alls i vårens matcher. I VM för ett par år sedan hörde han till de svagaste länkarna i laget.

Ossi Väänänen och Ilari Melart tillför fysisk tuffhet medan Tuukka Mäntylä ska bli intressant att se i landslaget.

Melart och Väänänen delade förresten taxi från flygfältet till Hartwall Areena då landslaget landat på söndagkväll.

I anfallet ser läget riktigt dystert ut.

Petri Kontiola, Ville Viitaluoma, Juha-Pekka Hytönen, Miika Lahti och Jarno Koskiranta. Låter det som en centerkvintett i ett topplag i VM? Tänkte väl det. Jag undrar om Finland någonsin tidigare haft en så svag centerbesättning i ett VM. Det offensiva kunnandet är minst sagt begränsat och det kommer att synas mot de bättre lagen.

Vem ska göra målen? Det finns inte allt för många utpräglade målskyttar i truppen. Sakari Salminen, Niklas Hagman, Janne Pesonen och Juhamatti Aaltonen måste producera framåt.

Hur Jalonen resonerar då han lämnar Oskar Osala och Ville Nieminen utanför VM-truppen är svårt att förstå. Osala är stor stark och en bättre version av Marko Anttila som av någon anledning är med i VM. Nieminen är en otroligt mångsidig spelare som kan användas i vilken roll som helst. Han är dessutom en stor ledare och han vet vad som krävs för att vinna stora matcher.

VM riskerar att bli en verklig pina för lejonen.

Men samtidigt är det bra att minnas hur det gick i FM-ligaslutspelet. Det var inte många som trodde på Ässät då slutspelet körde i gång. Björneborglaget hade en glödhet målvakt, en medioker backbesättning och ett anfallsmaterial med stora brister.

Låter det bekant? För Ässäts del slutade säsongen i guldfest. Hur går det för lejonen?

, ,

8 kommentarer

 1. jakob skriver:

  Var är ilari filppula??!!! Finlands klart bäst spelare utanför nhl. Jag har försökt få kontakt med Jalonen utan att lyckas. Men finland får skylla sig själba när Jalonen lämnat ut både Ville Leino och Ilari Filppula

 2. Axel skriver:

  Oberoende vilken orsaken är, så finns det ingen glädje i att höra till Lejontruppen för tillfället. Vad har gått fel när både tränare och spelare verkar totalt ointresserade och tiotals spelare nobbar spel? Fast det låter förlegat att slå på trumman om skyldigheter och fosterländskhet, så är det ändå ett faktum att till och med holländska fotbollsstjärnor köar för att få spela i sitt landslag. Men en tredje korgens finsk hockeyspelare tycker att det blir för jobbigt med VM. Att sedan påstå att turneringen är för sent på våren håller inte som argument – alla vill spela om Stanley Cup, och den avgörs närmare midsommar. Och sedan det här med att VM spelas för ofta… hur många VM-turneringaar blir det för en spelare? Hur många år har man lyxen av att höra till den elittrupp som blir vald? Det är någonting som inte kommit fram gällande dysterheten i landslaget. Någonting är på helt på tok. Är det möjligen skarven mellan det som den officiella VM-videon representerar och det idrottsliga? Många, många älskar hockey-VM och landslaget. Faktum är att vi värda något bättre – sorry bara om det låter gammalmodigt.

 3. lätkäjätkä skriver:

  Tiotals spelare nobbar spel???

  Det är ju faktiskt ganska få som påriktigt har tackat nej ”utan orsak”. De flesta är skadade eller spelar slutspel. Kapanen och Immonen från KHL gav ingen direkt orsak, men jag sätter mitt huvud i pant på att de garanterat har en bra orsak, oavsett om den orsaken sen godtas av genomsnittsfinnen eller inte. Angående målvakter så finns det inget att diskutera om. Raanta, Ortio och Engren håller hur bra som helst.

  Jag tycker personligen inte att någon spelare är skyldig mig eller någon annan någonting.

  Det finns också ganska få finska nhl-spelare för tillfället på en hög nivå. Hoppeligen kommer detta att rättas till inom några år då spelare som Vatanen, Granlund, Pulkkinen, Teräväinen, Armia, Donskoi, Kapanen, Salomäki, Lehtonen, Ristolainen mm. kommer längre i karriären.

  Får Jalonen detta gäng att spela bra som ett lag så finns det inga direkta gränser för hur långt det kan bära. Det har ju bevisats många gånger förr, senast Ässät i FM-ligan.

 4. Axel skriver:

  Det finns skador och skador. I min mening nobbar bla Kapanen, Immonen, Ruutu, Rinne, Lehtonen, Salo, Timonen. Att sedan inte Petrell, Hartikainen, Olli Jokinen, Pitkänen, Karalahti, Pyörälä… ens blir tillfrågade visar bara att det inte står rätt till. Nej du, den här gången finns det inga kaniner att dra ur hatten, Lejonen kämpar om placeringarna 5-8. Bli inte överraskad om Tyskland för spelet på fredagen.

 5. lätkäjätkä skriver:

  Ruutu har varit skadad nästan hela säsongen och vill säkert bli frisk. Pitkänen, Jokinen, Petrell, Timonen och Leino var skadade iaf i slutet av grundserien. Jokinen meddelade också efter vancouver att han inte spelar mera i landslaget.

  Salo vet jag nu inte vad situationen var, gammal är han iaf. Angående Hartikainen och Pyörälä så kanske Jalonen ansåg att de inte platsade i hans lag. Han har förrut lämnat hemma bra spelare som inte passat i hans laguppbygge, det är tränarens rätt och då det kommer till en tränare på hans nivå så måste man ju acceptera att han kanske vet bättre än du eller jag.

  Kapanen och Immonen… de har sina personliga orsaker. De har slitit i landslaget så mycket att det är fel att ifrågasätta deras vilja. Skulle dom kunna så skulle dom säkert ställa upp.

  Lejonen kämpar om vad dom vill kämpa om. Lagspelet avgör, inte spelarnas stjärnstatus!

 6. Axel skriver:

  Det är fint att du litar på ledarna och spelarna – Lejonen behöver allt stöd de kan få!

 7. lätkäjätkä skriver:

  heh jo, tack så mycket. Jag försöker alltid vara positiv, det är så mycket negativa förväntningar alltid varje år 🙂 men nog e jag realist också. Jobbigt blir det!

 8. Axel skriver:

  Och åtmintsone igår lyckades ju Lejonen kämpa sig ur ett svårt läge. Sådant lycks sällan och när det lyckas, så blir det ofta en trend för det laget. Jag trodde faktiskt på förhand att Tyskland skulle vinna – och var helt säker på det när de utjämnade – och såklart vid 3-2-målet. Kul att ha fel.

Kommenteringen är stängd.