Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Ortio det rätta valet mot Tyskland

3 maj , 2013, 00.25 Filip Saxén

 

Jukka Jalonen meddelade på torsdagen att Joni Ortio vaktar målet i VM-öppningen mot Tyskland på fredag.

Valet av Ortio har förstås mötts av kommentarer både för och mot valet. Det finns de som hellre sett Ässätmålvakten Antti Raanta mellan stolparna mot Tyskland. Raanta spelade en magisk vår då han förde sitt Ässät till ett sensationellt FM-ligaguld och han valdes både till grundseriens och slutspelets bästa spelare. Han var också den enskilt största orsaken till att Ässät steg från 12:e plats till mästare på tre månader.

Ändå tycker jag det är 100 procent rätt av Jalonen att välja Ortio till den första matchen.

• Ortio har erfarenhet av landslaget från de senaste 15 månaderna, Raanta har inte spelat en enda match i lejondressen.

• Ortio har hållit en bra standard i landslaget och varit stabil hela våren, Raanta är ett frågetecken på den här nivån.

• Ortio kan Jalonens och lejonens spelsystem utan och innan. Han vet hur backarna ska reagera på olika situationer, han vet hur han ska göra med pucken i varje enskild händelse på planen. Han behöver inte tänka efter vad han ska göra om det kommer ett motanfall med tre motståndare mot två eller en. Hos Raanta sitter inte den kunskapen i ryggmärgen. Han måste tänka efter bråkdelen av en sekund för att minnas hur man kommit överens om att målvakt och backar spelar de olika situationerna. De bråkdelarna kan i ett VM vara skillnaden mellan seger och förlust.

Jag förstår de som vill se Raanta mellan stolparna. Han kunde bjuda på en hjältesaga utan like om han spikade igen målet i VM på samma sätt som han gjorde i FM-ligan. Och Raanta kommer säkert att få sin chans, med stor sannolikhet redan i lördagens match mot Slovakien. Men i en öppningsmatch i hemma-VM i ett lag som saknar rutinkan man inte ta risker utan det gäller att köra med så säkra kort som möjligt.

Därför valde Jalonen Ortio framför Raanta. För att ge lejonen en viss trygghet i en ytterst viktig första match.

, , , , ,

3 kommentarer

 1. Axel skriver:

  En match som kan bli riktigt kämpig. I Slovakien för två år sedan var mötet med Tyskland verkligt tufft – seger först på straffar.

 2. lätkäjätkä skriver:

  jepp! tyskland e hårda sedan många år tillbaks, 2010 var de, om jag kommer ihåg rätt, nära att ta brons.
  blir tajt i år igen, men bra så!

 3. Pajo skriver:

  2010 hade Tyskland 1-1 mot Ryssland i semi-finalen med en minut kvar att spela. Sedan visade sig Datsyuk och matchen var över.

Kommenteringen är stängd.