Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Dags för en liga med 12 lag och en kvalserie

3 jul , 2013, 23.23 Filip Saxén

 

I och med att Jokerit lämnar FM-ligan för KHL ställs ligan inför en situation där man måste fundera på hur spelsystemet ska se ut efter nästa säsong.

Att spela med 13 lag känns inte speciellt lockande.

Frågan är alltså om det ska bli en fortsättningen med 14 lag eller om det är dags att minska antalet lag till 10 eller 12.

Personligen tror jag att det är dags att gå ner till 12 lag.

I samma takt som KHL expanderar västerut, nu senast med Jokerit, försvinner det spelare från FM-ligan. Det betyder att lagen blir svagare än under tidigare säsonger. Den utvecklingen är inte hållbar i längden.

Ett första steg var att slopa utlänningskvoten vilket var helt rätt. På det sättet bromsar man upp kvalitetsbortfallet en del. I stället för att tvingas plocka in allt yngre och sämre inhemska talanger kan ligalaget välja att importera spelare av klass från hela världen.

Men då KHL kommer att fortsätta utvecklas och expandera kommer också väggen mot för FM-ligan. Fortsätter man spela med 14 lag kommer en av två saker att hända.

Antingen sjunker ligans standard drastiskt kommande säsonger vilket leder till sämre underhållning, mindre publiksiffror. Det leder i sin tur till mindre pengar för lagen, vilket leder till mindre spelarbudget som betyder sämre spelare. Ni förstår hur det fungerar.

Det andra alternativet är att ligans standard inte sjunker då laget plockar in allt fler utländska spelare. Men vill den finländska publiken se utlänningar göra upp om segern i FM-ligan? Jag tror inte det.

Det är dags för ligalagen att inse fakta och inse att spelarunderlaget i Finland inte räcker till för 14 ligalag.

Lösningen skulle vara en liga med 12 lag, Mestis med 10 lag och en fungerande kvalserie.

De åtta främsta lagen i ligan skulle spela slutspel, de två följande skulle avsluta säsongen efter grundserien och de två sista skulle kvala mot de tre bästa lagen i Mestis om två platser i FM-ligan i en dubbelserie.

Ett sådant system skulle gynna alla parter.

Ligalagen skulle hålla en tillräckligt bra nivå, Mestislagen skulle ha något att spela för och en kvalserie betyder att långsiktiga satsningar på riktigt kan ge resultat och finländsk hockey skulle få en ny dramatik på våren. I Sverige bjuder kvalserien år efter år på bra hockey och stora känslor.

, , ,

2 kommentarer

  1. Niko skriver:

    Skillnaden mellan Mestis och FM-ligan är tyvärr helt för stor för att Mestis lag skulle ens ha en chans att stiga.

  2. Samma hur du än vrider och vänder på kakan, de är ju de individuella spelarna tillsammans med tränaren vilka gör lagen ? Om de sen spelar i mestis eller fm-ligan har mindre betydelse. De e någonting som är totalt åt helvete med hela sporten, om det ens mera kan kallas sport utan är bara ”pissness” vilket Jokerits försäljning visar. Tror knappast någon från förra säsongens lag kommer att spela eller ryms med året de är i KHL ? Hur de spelare med längre kontrakt med Jokrarna kommer att behandlas vete fåglarna. Lokalmatcherna ser vi ej och IFK blir utan fyrk från egna hemmamatcher, men de klarar sej ändå ? Som tur finns ju andra lag i huvudstaden tex. Karhu-Kissat med anor som man kunde satsa på om ej IFK duger ?

Kommenteringen är stängd.