Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Gillies skämde ut sig och fick lämpligt straff

22 okt , 2013, 00.00 Filip Saxén

 

Trevor Gillies fick på måndagen sitt straff för att han slog ner Jarkko Ruutu i fredagens Helsingforsderby.

Video här:

YouTube Preview Image

Tre matchers avstängning visar att Sampo Liusjärvi och FM-ligan dömer Gillies för vad han gjorde på isen – inte för vem han är och vad han gjort i andra ligor tidigare. Med tanke på häxjakten som pågått i bland annat kvällstidningarna sedan i fredags är det skönt att inte alla tappat förlorat all objektivitet i sammanhanget.

Har själv skrivit tre kolumner om Gillies i papperstidningen (18:e, 19:e och 20:e oktober) där jag först undrade om man kan hoppas på ett rent derby, sedan dömde ut Gillies agerande som idiotiskt, fegt och dessutom mot allt HIFK och Ville Peltonen sade efter Semir Ben-Amors attack för ett år sedan och sist men inte minst efterlyste ett straff för Gillies som motsvarar handlingen på isen.

Disciplinära chefen Liusjärvi skriver i sitt utlåtande att det är frågan om ett slag med knytnäven som överraskar motståndaren och att han därför stänger av Gillies för tre matcher.

HIFK får inte som klubb något straff vilket är rätt självklart i det här fallet.

Varför skulle man straffa klubben?

En del påstår att klubben borde straffas då man anställt en känd slagskämpe som Gillies som sedan slår ner en motståndare.

Andra anser att klubben och tränaren Raimo Summanen är ansvariga för det Gillies gjorde och därför borde straffas.

Enligt den logiken borde ju klubbar som anställer spelare som upprepade gånger tacklat motståndare i huvudet och gör det igen i den nya klubben också bötfällas. Och tränare och klubbar som släppt in spelaren som tacklar motståndare i huvudet på planen måste väl då enligt samma logik också straffas.

En sådan liga kan vi väl ändå inte vilja ha?

Här kan ni se Trevor Gillies besök i NelonenPros studio dagen efter att han sänkte Ruutu. Han har en del intressanta synpunkter på Ruutu och bristen på respekt som Jokeritspelaren enligt honom visat upp i rinken.

Nu är det dags för HIFK och Jokerit att gå vidare efter den senaste incidenten och lägga hämndspiralen bakom sig.

, , , , ,

Kommenteringen är stängd.