Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Thiessen fick aldrig en ärlig chans

22 okt , 2013, 23.36 Filip Saxén

 

Bilden från NelonenPro:s sändning

Brad Thiessen kan så småningom börja se sig om en ny arbetsplats. Och det beskyllande fingret pekar inte alls på HIFK-målvakten utan på klubbledningen och tränare som försatt honom i en omöjlig situation.

Thiessen blev utbytt i lördagens match i Tappara då han släppte in Jan Tabaceks 3–0 från mittzonen.

I tisdagens match mot Kärpät byttes han ut efter Toni Kähkönens 3–0.

Efter åtta spelade matcher har Thiessen en räddningsprocent på 88,31 och ett medeltal på 3,06 insläppta mål per match. Inte precis imponerande siffor.

Men Thiessen har inte fått en ärlig chans att visa vad han går för.

En förklaring till att Thiessen inte glänst mellan stolparna är HIFK:s minst sagt bristfälliga backbesättning. Sportchefen Tom Nybondas och tränaren Summanen har inte precis lyckats med att bygga en fungerande och tillräckligt bra helhet.

Att panikvärvningen från Mestis, Henrik Forsberg, är lagets bästa back kväll efter kväll berättar en hel del. Utländska tilltänkta förstärkningarna Jason DeSantis och Braden Birch har visat sig vara dussinspelare som inte höjer sig ur den grå massan som är HIFK:s defensiv.

Toni Söderholm och Mikko Jokela har varit helt ok men de ska helst inte vara de ledande backarna i ett ligalag. Juha Tarkkanen, Tommy Wargh och Miihkali Teppo har försökt ta en plats i backbesättningen med mindre bra framgång.

Att Oscar Eklund och Mikko Kurvinen är skadade kan inte komma som någon större överraskning för någon då man ser på deras förflutna. Att satsa på att de två ska ha ledande roller i de bakre leden var en enorm risktagning som inte lönade sig. Att båda missat stora delar av tidigare säsonger borde ha fungerat som varning för HIFK:s klubbledning.

Hur ska en målvakt kunna glänsa då lagets defensiv varken fungerar som kollektiv eller där individerna inte håller klassen?

Dessutom är det märkligt hur Summanen matchat målvakterna i höst.

Thiessen byttes ut mot Jokerit i säsongens andra match efter att han lämnats ensam och motståndarna slagit en tre puckar bakom honom.

Efter det spelade han en match på två och en halv vecka. Sedan gjorde han en stark insats mot KalPa då HIFK bröt Kuopioförbannelsen och i följande match höll han nollan mot TPS.

Tacket för två starka insatser i mål blev att han blev bänkad i följande match. För att sedan slängas in i mål igen mot Jokerit och låta honom fortsätta följande dag mot starka hemmalaget Tappara – en match spelarna såg ut att ha förlorat redan i bussen på vägen till Tammerfors.

Efter tre insläppta mål, det sista en verklig tavla, var Thiessen en slagen man med självförtroendet kört i botten. Bilden ovan beskriver hans situation väl. Han visste att han gjort bort sig. Han visste att hans situation i laget inte är helt säker. Och han visste att han måste lyckas i nästa match.

Men i stället för att låta honom samla sina tankar och stå över en match valde Summanen att ställa honom mellan stolparna mot ligans hetaste lag samtidigt som det egna laget är i kris.

Att Thiessen inte skulle spela hem segern var klart långt före matchen. Och då man såg hur laget spelade känns 0–5 som ett helt rättvist resultat.

Tanken var säkert att ge Thiessen en chans till en snabb revansch. Att byta ut honom igen efter motståndarnas 3–0 var mer eller mindre en dödsdom för Thiessen. Genom att igen byta ut honom garanterar Summanen att målvaktens självförtroende är kört i botten.

Summanens kommentarer om att han kommer att matcha Ville Husso mellan stolparna i fortsättningen gör inte Thiessens situation lättare.

HIFK har stora problem för tillfället, det berättar resultaten i de senaste matcherna. 2–5, 2–4, 2–6 och 0–5 är inte speciellt smickrande. Men att skylla på målvakten eller målvakterna är orättvist. Felet ligger i de som byggt laget helt åt skogen.

För att HIFK ska kunna klara sig den här säsongen måste det ske en hel del förändringar i laget. Många av spelarna är helt enkelt för dåliga för sina roller och borde ersättas.

Om man inte rättar till felen i lagbygget spelar det ingen roll vem som står mellan stolparna.

Men Thiessens chanser att lyckas och föra HIFK till framgång har man antagligen förstört med höstens märkliga matchningar i kombination med det svaga försvaret.

, , , , , ,

Kommenteringen är stängd.