Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Går Lundström samma öde till mötes som Thiessen?

9 feb , 2014, 02.04 Filip Saxén

 

Minns ni den här bilden?

Det var bilden av en målvakt vars självförtroende hade krossats. Brad Thiessen spelade åtta matcher för HIFK, byttes ut i tre av dem och matchades minst sagt ojämnt och ologiskt innan han fick lämna laget.

Så här skrev jag om honom i oktober.

Nu är det Joakim Lundströms tur att gå mot samma öde i Raimo Summanens HIFK.

Lundström har bytts ut de två senaste gångerna han spelat från start. Båda gångerna efter att ha släppt in två mål – först mot JYP och sedan mot TPS. Båda gångerna då han spelat bakom ett oinspirerat och oengagerat lag.

För en målvakt är självförtroende A och O.

Då Lundström kom till HIFK var hans självförtroende inte på topp efter att han fått gå från Admiral Vladivostok mitt under säsongen. I inledningen fick han sparsamt med speltid för att komma in i laget och ligan och då han fick chansen gjorde han väl ifrån sig i rinken.

Men sedan Ville Husso kom tillbaka från JVM har Lundström endast fått spela tre matcher från start och blivit utbytt två gånger (efter att ha släppt två mål). Husso har samtidigt spelat åtta matcher från start, inte bytts ut en gång trots att han släppt in fem mål två gånger och fyra mål en gång.

Logiken bakom målvaktsmatchandet är svår att se och som man nu håller på med bäddar man för en potentiell målvaktskris i klubben i slutspelet.

Varför byta ut Lundström efter att han släppt in ett par mål (ena gången borde han tagit det ena, andra gången var det definitivt inte hans mål)? Det höjer definitivt inte svenskens självförtroende. Lägg dessutom till att Husso inte byts ut då han står för liknande tabbar – som i katastrofmatchen mot Blues – och mörka tankar kan börja spöka i Lundströms huvud.

Arbetsklimatet är definitivt inte optimalt i HIFK-målet. Och till en viss del är den här säsongens problem helt självförvållade av träningsledningen.

HIFK kunde ha ett starkt målvaktspar i Husso och Lundström. Den unga uppstickaren och den rutinerade räven. Båda kunde stå i de viktiga matcherna och Summanen kunde göra sitt val utifrån vem som är het för tillfället.

Men i stället för ovannämnda drömscenario kan HIFK hamna i en situation där Lundströms självförtroende är kört i botten och då Husso är ett helt oskrivet kort i slutspelssammanhang har man i värsta fall inget bombsäkert kort mellan stolparna.

, , , , ,

3 kommentarer

 1. Manccu skriver:

  Bra att du tog upp saken. Många av oss i publiken uppfattade målvaktsbytet som vansinnigt. Behövde Summanen en syndabock? Eller har den sympatiske Jocke blivit alltför populär och hotar Ramis auktoritet? Det ser inte bra ut med tanke på våren…

 2. lätkäjätkä skriver:

  summanen har onekligen lite underliga tillvägagångssätt ibland, håller helt med!

  on a side note: verkar som om saxén kommit med på bild i iltasanomat! http://www.iltasanomat.fi/sm-liiga/art-1288652119099.html?pos=ksk-trm-jkie-ospu

  eller liknar det bara?

 3. Filip Saxén skriver:

  Lätkäjätkä: Jo, där är jag i bakgrunden, på väg ur HIFK:s omklädningsrum efter en match

Kommenteringen är stängd.