Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

”Det är inte uppvisningshockey, det gäller att vinna matcher”

18 feb , 2014, 18.46 Filip Saxén

 

”Det är inte uppvisningshockey, det gäller att vinna matcher”

Citatet ovan är av den svenska stjärnmålvakten Henrik Lundqvist och utlagt på twitter av SVT:s fotograf och producent Ander Carlsson.

Lundqvists citat innehåller allt väsentligt inför fortsättningen på hockeyturneringen. Det handlar inte om något annat än att göra ett mål mer än motståndarna. Några stilpoäng delas inte ut.

Finland möter Ryssland i onsdagens kvartsfinal i en match som avgör om lejonens OS är en succé eller en ok insats.

Ryssland har inte imponerat hittills i turneringen och laget gjorde inte det i åttondelsfinalen mot Norge. Men det blev en klar och komfortabel seger. Ska vi egentligen vänta oss något mer av hemmalaget än det. Visst fanns det enorma brister i ryssarnas spel mot Norge och samspelet fungerade inte alls. Men laget gjorde fler mål än sina motståndare och det är allt som räknas.

”Det är inte uppvisningshockey, det gäller att vinna matcher”

Att lejonen har alla chanser att slå Ryssland är helt klart. Men att Finland skulle vara favoriter är struntprat. Ryssland är förhandsfavoriter och det passar lejonen väl.

Efter segern mot Ryssland svämmade de sociala medierna över med kommentarer om hur Ryssland spelade så dåligt att det knappast ska vara något större problem för lejonen att ta sig till semifinal mot Tre Kronor.

Folk tycks ha glömt hur lejonens spel såg ut mot Kanada. I den matchen spelade finländarna definitivt inte bra. I försvaret var man hyfsat starka men något eget anfallsspel fanns inte riktigt. Och för att slå Ryssland måste också anfallet fungera.

Om man på tittar på det finländska spelet mot Kanada på samma kritiska sätt som man såg på Rysslands spel mot Norge kan man snabbt konstatera att Ryssland har rätt bra chanser att slå Finland.

Sedan ska vi inte glömma att Ryssland gjorde en riktigt bra match mot USA. Laget har alltså kapaciteten att höja sin nivå då motståndet blir hårdare. Mot Norge behövde man inte spela bra för att ta sig till kvartsfinal. Mot lejonen höjer man sig säkert några nivåer då det krävs för att ta sig till semifinal.

”Det är inte uppvisningshockey, det gäller att vinna matcher”

Med andra ord kan man egentligen strunta i hur spelet ser ut så länge man går segrande ur striden i det här skedet av turneringen. Men det är klart att det är lättare att göra det om man spelar bra.

Lejonen har alla chanser att slå Ryssland och också att sänka Sverige och ta sig till OS-final. Ryssland och Sverige passar betydligt bättre för lejonen än Nordamerikanska motståndare som är riktigt jobbiga i vinna eller försvinna-matcher.

Henrik Lundqvist är, förutom en av världens bästa målvakter, också en klok man.

”Det är inte uppvisningshockey, det gäller att vinna matcher”

Finland behöver inte stå för några mirakel mot Ryssland. Men behöver inte spela turneringens bästa hockey, man behöver inte överträffa sig själva och man behöver inte hitta på några trollkonster på isen. Men behöver inte göra något annat än att spela bättre än Ryssland. Eller egentligen behöver man inte ens göra det. Det räcker med att göra ett mål mer än motståndarna.

, , ,

Kommenteringen är stängd.