Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Ingen orsak att vara rädd för Tre Kronor

19 feb , 2014, 20.01 Filip Saxén

 

Finland spelar semifinal i OS-hockeyn. Ryssland föll i en kvartsfinal där lejonen följde sin spelplan på bästa tänkbara sätt och skickade det stjärnspäckade ryska laget ur turneringen.

Nu väntar Tre Kronor i fredagens semifinal – en motståndare det inte finns någon orsak att vara rädd för.

Sverige har inte, om man bortser från den första perioden i OS, imponerat i den här turneringen.

Utgångsläget inför matchen är läckert. Finland mot Sverige. Tuukka Rask mot Henrik Lundqvist. Två sargade centerbesättningar mot varandra (Finland saknar Mikko Koivu, Valtteri Filppula och Aleksander Barkov, Sverige ör utan Henrik Zetterberg och Henrik Sedin).

Lejonen har hittills visat upp turneringens starkaste lagspel tillsammans med USA. Arbetsmoralen och arbetsmängden som de finländska spelarna visat upp i matcherna mot Kanada och Ryssland har varit enorm.

Lejonen har på långt när inte turneringens bästa backbesättning. Men lejonens defensiv är definitivt en av turneringens bästa. Lejonens defensiva spel har varit uppoffrande, fysiskt, elakt och framför allt smart i OS.

Dessutom har man ångat på med fyra kedjor hela matcherna vilket betyder att ingen överbelastas och alla spelare är fräscha också i slutet av matcherna. Mot Ryssland var lagets fjärdekedja med Leo Komarov, Jori Lehterä och Antti Pihlström magisk och körde slut på de ryska spelarna med sitt fysiska och ettriga spel.

Ilja Kovaltjuk blev grinig, Alexander Ovetjkin började tackla i stället för att försöka göra mål, Alexander Radulov tappade humöret, Jevgenij Malkin var för ensam och Pavel Datsjuk såg ut som en vanlig dödlig. Och framför allt såg det ryska laget uppgivet och darrigt ut då de skulle jaga i kapp inför den krävande och fanatiska hemmapubliken.

Erkka Westerlunds lag känner till sina begränsningar och svagheter men också sina styrkor.

Och då det gällde som mest klev de ledande spelarna fram.

Tuukka Rask spikade igen målet, Mikael Granlund plockade fram magin och Teemu Selänne hittade en extra växel i sitt spel.

Tre Kronor har inte hittills i OS varit i närheten av den nivå på spelet lejonen visade upp i kvartsfinalen mot Ryssland.

Visst har Henrik Lundqvist imponerat mellan stolparna och Erik Karlsson har varit magisk framåt. Men kollektivet har inte fungerat lika bra som för lejonen och att hålla ihop sitt spel i en hel match har inte lyckats för svenskarna i Sotji.

Det finns mängder av stjärnor och matchvinnare i det svenska laget och försvaret är på pappret grymt stark. Men om inte Pär Mårts får dem att fungera bättre som ett lag blir det bronsmatch för Tre Kronor.

Om semifinalen mellan Finland och Sverige avgjordes på pappret skulle Tre Kronor segra klart. Svenskarna har ett bättre försvar och också framåt är namnen på pappret starkare. Det är egentligen bara på målvaktsposten Finland är bättre. Men hockey handlar om mycket mer än bara namnen på speltröjorna. Spelar man och uppträder man inte som ett lag förlorar man – det fick Ryssland bittert erfara.

Lejonen är mer sammansvetsat, man har en klarare spelplan och spelare som följer den in i minsta detalj. Det kan bli avgörande i semifinalen på fredag.

Det gäller att respektera Tre Kronor, laget lär bjuda på hårdare kamp än Ryssland och svenskarna har en förmåga att höja sig i samma takt som insatserna ökar i turneringar. Och Lundqvist kommer inte att bjuda på gratismål som Semjon Varlamov gjorde. Så visst måste också lejonen höja sin nivå. Det finns många småsaker Westerlunds mannar kan göra bättre.

Men det finns ingen orsak att vara rädd för Tre Kronor. I mina papper har lejonen varit klart bättre hittills i turneringen.

, ,

En kommentar

  1. Daniel Becker skriver:

    Hej Filip. Tack för spännande tankar. Som svensk undrar jag alltid hur bra de finska lejonen är i dagsläget. Tror just nu att Finland är favoriter att vinna matchen i morgon, ifall vi spelar som vi gjort i gruppspelet och i kvarten. Men men vi har ett bra lag och turneringens kanske bästa målvakt. Ser fram emot en vass fight i morgon.

Kommenteringen är stängd.