Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Ett helt rättvist kvalsystem

3 apr , 2012, 23.28 Filip Saxén

 

Ligakvalet är avslutat och skillnaden mellan FM-ligan och Mestis är precis så stor som man kunde vänta sig.

Resultaten 6–1, 5–1, 0–2, 3–2, 4–0 och sammanlagt 18–6 i målskillnad talar sitt tydliga språk och lämnar inget utrymme för diskussion eller spekulation.

Eller borde inte göra det.

Ilves var det bättre laget och förtjänar sin plats i FM-ligan.

Av någon märklig anledning anser sig Sporttränaren Pasi Räsänen vara tvungen att ifrågasätta hela kvalsystemet efter den sista förlusten.

Man kan ju hoppas på att ligan i något skede vaknar upp till verkligheten och inser att det här kvalsystemet inte fungerar och inte över huvud taget är rättvist mot Mestislagen.

Jag kan förstå att bittra Sportsupportrar säger något sådant men att en tränare som både varit med och vunnit och förlorat ett ligakval gör det visar att Räsänen är en dålig förlorare.

Ett kval av den modell som man kör med i dag är säkert inte det bästa alternativet. Det har lagts fram idéer om en kvalserie i stil med den man har i Sverige. Och visst skulle det vara en fin tanke. Men för tillfället är det en omöjlighet. Främst på grund av den enorma klasskillnaden mellan FM-ligan och Mestis.

Men vad menar Räsänen med att det nuvarande systemet inte är rättvist för Mestislagen?

Jag har ingen aning.

Laget har, precis som det lag som slutar sist i ligan, sju möjligheter att ta fyra segrar och säkra en plats i solen. Och precis som i alla andra slutspel börjar det lag som placerat sig bättre under säsongen på hemmaplan.

Inget oklart här.

Kanske han menar att problemet ligger i Mestis och dess spelsystem. Då förstår jag honom lite.

Det kanske inte är så stor idé att spela ett långt slutspel och spela om ett mästerskap om det inte är huvudmålet för ett lag. Då kör man ju slut sig inför säsongens viktigaste matcher. Det hjälper ju inte heller att spelarna firar sitt Mestismästerskap med att vara rejält på fyllan i flera dagar inför kvalet.

Enligt mig måste ishockeyförbundet och Mestis nu ta ställning till om man vill vara en serie där man kämpar om ett mästerskap eller om man vill vara en serie där man kämpar om att få stiga till ligan. Det är en stor skillnad.

Att skylla på att ”kvalsystemet inte fungerar och inte över huvud taget är rättvist mot Mestislagen” är onödigt gnäll, inget annat.

Kvalsystemet är rättvist. Punkt, slut.

––––––

Skulle jag få bestämma skulle FM-ligan och Mestis spelas med 12 lag var. De åtta främsta i ligan skulle spela slutspel enligt kvatsfinal, semifinal, final. De två sista skulle kvala mot de två bästa i Mestis om två ligaplatser. Trafiken mellan serierna skulle vara rätt livlig vilket i längden skulle gynna finländsk hockey då nivån på båda serierna skulle stiga. Det här alltså i en perfekt hockeyvärld. Det har inget med verkligheten att göra.

, , , ,

6 kommentarer

 1. Mathias Björklund skriver:

  Instämmer fullständigt med ditt förslag om hur FM-ligan och Mestis borde spela slutspel och kval. På långsikt skulle detta vara det absolut bästa formatet. Förändringen borde ha gjorts för länge sedan.

 2. PH skriver:

  Håller med till fullo om din idé angående playoff och kval. Antingen skulle man göra precis som du skrev, alltså två sista ligalagen mot två bästa mestislagen, eller så skulle man stänga ligan helt och hållet. Förstår inte heller grejen med ”säälipleijarit”, skulle ju vara mycket rättvisare med ett ”åtta bästa”-system som i de flesta andra proffsligor.

 3. tobbe skriver:

  En fråga. Ilves blev sist i ligan och tvingades till kval.Sport vann mestis och fick chansen till ligakval.Hur kan man påstå att Ilves placerade sig bättre än Sport.Det innebär ju att ligalagen alltid börjar på hemmaplan.Vari består rättvisan? Håller dock med om att skillnaden mellan ligan och mestis är stor.

 4. Raivo skriver:

  —> tobbe
  Ilves var Finlands 14:e bästa lag, Sport Finlands 15:e bästa lag. Överallt i världen börjar utmanaren som bortalag.

 5. Jens skriver:

  Många riktigt bra tankar här! Jag bor i Sverige och som en hockeyintresserad kompis sa till mig, angående kvalet till FM-ligan, så är ju bäst av 7 ett ganska så rättvist kval. Om vi bortser Ilves hemmaplansfördel i alla fall. Då vet man verkligen vilket lag som är bättre. Däremot är ju Sveriges kvalserie en enormt spännande serie och man möter varandra hemma/borta. Jag var alltid emot den stängda ligan och jag tycker inte att Finland som hockeynation tjänade på det. Inte heller blev FM-ligan bättre. Nu tycker jag att FM-ligan håller bättre klass igen. Hade jag fått välja så skulle man aldrig ha stängt ligan och man skulle endast ha 12 lag i FM-ligan. För nu lär det ju aldrig hända att de styrande ens skulle fundera på att degradera två lag till Mestis. Men det skulle jag föredra och gärna en kvalserie på det. Grundserievinsten i Mestis skulle isåfall inte firas med champagne!

 6. Janne Pettersson skriver:

  Tycker systemet är onödigt snålt mot Mestis-lagen. Vad är egentligen deras motivation om det bara finns en plats att spela om? En längre kvalserie av modell Sverige skulle ge oerhört mycket mer dramatik och om man dessutom låter de två översta lagen i en sådan serie gå upp så skulle det (teoretiskt sett) kunna bli två nya lag varje år. Det skulle ge mer frisk luft i högsta serien.

Kommenteringen är stängd.