Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Ingen Saku Koivu i VM-laget

13 apr , 2012, 15.29 Filip Saxén

 

Under de kommande dagarna kommer vi att få läsa att ”Saku Koivu tackar nej till VM”.

I verkligheten ryms den äldre Koivu-brodern inte med i laget som ska spela VM på hemmaplan.

I dag blev det klart att Niko Kapanen ansluter till VM-truppen vilket betyder att centerkvartetten är Mikko Koivu-Jarkko Immonen-Niko Kapanen- Petteri Nokelainen. Det finns alltså ingen plats för Saku Koivu.

Speciellt inte då Jukka Jalonen dessutopm har två centrar på ytterplats som kan hoppa in om det blir några skador. Mikael Granlund och Leo Komarov spelar ytter i VM men klarar också av att spela center.

Saku Koivu vet att han inte ryms med i laget och kommer därför att inom de närmaste dagarna att han väljer att inte komma till VM.

, ,

4 kommentarer

 1. Anders skriver:

  Påståendet att Saku Koivu inte skulle platsa i landslaget är en av de här grejerna som en handfull hockeyjournalister har hittat på, antagligen för att verka analytiska. Ett helt skrattretande påstående. Skulle vara intresserad av att höra hur många tränare och spelare i FM-ligan eller Mestis delar åsikten att en NHL-center som har lagets bästa teknings%, näst mest speltid bland Ducks centrar och lagets näst bästa +/- statistik (+7) inte platsar i Lejonkedjorna 2-4 i konkurrens med Niko Kapanen, Jarkko Immonen, Petteri Nokelainen. Get real.

 2. lätkäjätkä skriver:

  håller med anders ovan. och samma gäller även selänne… båda har dessutom alltid spelat bra i landslaget.

 3. Filip Saxén skriver:

  Då man bygger ett lag handlar det inte om att ha så många ”stjärnor” som möjligt i laget. Det handlar om att hitta rätt spelare för rätt roller som passar bäst in i tränarens spelsystem.
  Jarkko Immonens plats mellan Mikael Granlund och Janne Pesonen är väl inte så mycket att snacka om efter VM i fjol. ”Don’t fix it if it’s not broken”.
  Petteri Nokelainen är enligt mig en bättre center i en fjärdekedja än Koivu som aldrig spelat i den rollen.
  Kvar blir då Niko Kapanen. Är Koivu en bättre spelare än Kapanen? Jo, det är han säkert. Är Koivu en bättre spelare för Jalonens lag än Kapanen? Det är jag inte så säker på.
  Kapanen känner till Jalonens spelsystem bättre än någon annan i landslaget. Han är också en av Jalonens absoluta favoritspelare och någon som landslagstränaren litar på i alla lägen.
  Koivu och Jalonen har samarbetat under OS och då hade nummer 11 en del problem att lära sig Jalonens hockey.

  Så före du Anders säger att det är ett skrattretande påstående kan du tänka på att ett lagbygge är betydligt mer än bara att plocka in de största namnen.
  Skulle det vara så enkelt fick vi för tillfället se helt andra lag i finalerna än JYP och Pelicans.

  Håller med lätkäjätkä at Selänne hade varit given i VM-laget. Han skulle ha tillfört laget sådant specialkunnande som inte finns hos någon annan av spelarna.

 4. Anders skriver:

  Har nog tänkt en del på lagbygge av speciellt Lejonen, men jag är inte proffs på det (skulle antagligen dessutom ha färre gråa hår och bättre matsmältning om jag fäst minde uppmärksamhet på Lejonens framfart under de senaste 40-åren). Ingen journalist är hellerproffs på lagbygge (inte ens P. Sihvonen). Det är däremot tränare. Fortfarande så undrar jag hur många av de finländska topptränarna, som tränar lag i FM-ligan, Mestis eller utomlands, anser att Saku Koivu inte passar i det lagbygge som nu pågår inför hemma-VM? Sportjournalisternas konsensus i ärendet är ju närmast rörande. Precis som den var inför vårens Playoffs gällande det att IFK skulle bli mästare. Här är annars Saku Koivus statistik i landslaget: 83 matcher, 30 mål, 62 assist, 92 poäng

Kommenteringen är stängd.