Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

En kedja räcker inte

15 maj , 2012, 16.10 Filip Saxén

 

Efter de två katastrofala matcherna mot Kanada och USA där de sista knappa 90 minuterna slutade 0–9 för lejonens del tpg laget sig i kragen och gjorde det minsta man kunde begära av dem – vinna över Kazakstan.

Men mycket mer än tre poäng gav matchen inte.

Visst. Förstakedjan visade att man kan spela både i fem mot fem och i powerplay då motståndet håller BVM-nivå. Valtteri Filppula var strålande, Mikko Koivu mycket bra och Jussi Jokinen spelade starkt. Också backparet Mikko Mäenpää–Juuso Hietanen bakom paradtrion gjorde en stark insats.

Det som är oroväckande är att ingen av de tre övriga kedjorna nådde upp till en nivå som skulle räcka ens mot Kazakstan.

Andrakedjan Mikael Granlund–Jarkko Immonen–Janne Pesonen har varit usla från början av VM och mot Kazakstan var både Granlund och Pesonen bänkade var sin gång.

Och inte heller tredje- eller fjärdekedjan fick något uträttat.

Därför är det inte underligt att Jukka Jalonen var fundersam efter den sista gruppspelsmatchen.Han medgav att tanken på att spräcka förstakedjan funnits men att han inte vill göra det.

Det betyder att Finland inför kvartsfinalen har en fungerande kedja. Det leder oftast till att motståndarna har en rätt enkel uppgift då de bara behöver koncentrera sig på att eliminera tre spelare.

Speciellt om lejonen möter Kanada eller USA i kvarten ser det mörkt ut. Nordamerikanerna är specialister på att matcha en viss kedja och ett specifikt backpar mot motståndarnas bästa spelare. Filppula, Koivu och Jokinen kommer att få det hett om öronen.

Då skulle det vara bra att ha en till kedja som stiger fram och avgör. Det har inte lejonen.

Hoppet står till att Finland möter Slovakien i kvartsfinalen. Då finns alla chanser att gå vidare.

 

,

6 kommentarer

 1. Anders skriver:

  Allt hopp är ute? En match kan sluta hur som helst, men jag håller med Filip om att allt lutar mot ännu en bitter hemma-VM avslutning. USA är helt enkelt ett bättre lag – också spelare för spelare – än Lejonen. Kan så vara att vår första kedja skulle vara USA:s dito, men sedan är raset totalt. Och USA tre bästa backar är hästlängder före våra. Det regnar och är kallt imorgon i Helsingfors och dagen blir riktigt gråtaskig på kvällen, när Finland åker ut ur VM. Tyvärr.

 2. lätkäjätkä skriver:

  ser lite ut som om det skulle gå i diket detta år men man får hoppas på att dom skärper sig. lyckas dom spela på sin rätta nivå är allt möjligt och då blir det en tajt match.

  filip skriver att andra kedjan varit usla från början av turneringen, vilket jag inte håller med om. senaste två-tre matcherna har dom spelat sämre men före det var dom nog inte sämre än trean och fyran, eller ettan heller för den delen första matcherna. Tycker det är lite synd att granlunds sämre form får så mycket uppmärksamhet. alla har ju dåliga perioder men nog har han levererat skitmånga bra passningar och målchanser denna turnering också. helheten har bara inte klickat som den gjorde förra året.

 3. Anders skriver:

  Enligt de senaste nyheterna tänker dessutom Jalonen envist köra vidare med Pesonen- Immonen-Granlund. Det verkar som om det skulle ha blivit en prestigefråga för Jalonen att inte ändar på någonting. Synd. Det är nämligen helt klart att Immonens kedja i sin nuvarande form inte fungerar, och den kommer med stor sannolikhet att igen bli totalt överkörd av USA.

 4. lätkäjätkä skriver:

  om svackan fortsätter så jo. synd att det nu inte fungerar. bevisligen finns det ju stor potential i andra kedjan men så är det i hockeyn. ibland fungerar det och ibland inte. tur att första kedjan iaf kom igång ordentligt. om dessutom vehanen spelar en magisk match så finns det en liten chans.

 5. Anders skriver:

  I min mening skall en bra coach vara realist. Om en kedja spelar uselt match effter match, så är det bara drömmare som hoppas på att de plötsligt skall trolla fram formen från i fjol. Det kommer inte att ske i detta VM. Jalonen har inga alternativa planer, han är som Nokia.

 6. lätkäjätkä skriver:

  stämmer nog. funkar det inte så måste man göra något åt det. tror dock att det inte bara är kedjans fel. jalonen borde byta taktik spelmässigt mot lag där den ursprungliga stilen inte funkar. där är kanske den största boven. inte har ju tredje eller fjärde kedjan heller spelat på egen nivå. första kedjans killar är däremot vana att spela mot jenkkare och kanucker så dom klarar sig bättre, men inte gjorde dom heller många mål mot usa… jag vet dock inte hur kedjorna skulle se ut så att dom påriktigt skulle bli märkbart bättre med tanke på att 95% av laget underpresterar rejält.

Kommenteringen är stängd.