Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Utan Karlsson är Jokerit inte ens ett slutspslelag

16 feb , 2013, 13.53 Filip Saxén

 

Jokerit har i många spekulationer lyfts fram som mästarkandidat nummer ett i vår.

Men det finns flera saker som talar mot Jokerits mästerskap.

Det är skrämmande hur beroende laget hann bli av Erik Karlsson. Karlsson var helt i en klass för sig i FM-ligan och gjorde Jokerit till ett helt annat lag än vad det är i dag.

Skillnaden mellan matcherna då Karlsson spelade för Jokerit i de där han inte spelat är enorm.

 • Med Karlsson i laget spelade Jokerit 30 matcher och tog 62 poäng. Det betyder 2,07 poäng per match.
 • Utan Karlsson i laget har Jokerit spelat 22 matcher och tagit 31 poäng. Det betyder 1,41 poäng per match.

1,41 poäng per match räcker inte ens till en slutspelsplats för tillfället. SaiPa, som ligger tionde och på den sista slutspelsplatsen, har ett poängsnitt på 1,50.

Att en spelare kan ha så stor effekt på ett lag är smått otroligt. Men då man talar om Karlsson är allt möjligt. Innan han skadade sig i NHL dominerade han världens bästa liga nästan på samma sätt som han gjorde i Finland.

Efter att Karlsson lämnade Jokerit har Ilari Filppula och Steve Moses, som öste in poäng medan Karlsson var i laget och som ska vara nyckelspelare i laget, tappat sitt spel helt.

 • Filppula har spelat 11 matcher och stått för 2+1. Före Karlsson försvann stod han för 15+31=46 på 35 matcher.
 • Moses har spelat 16 matcher och stått för 2+2. Före Karlsson försvann stod han för 20+14=34 poäng på 36 matcher.

I dag är Moses bänkad då Jokerit möter KalPa i toppmötet i ligan.

Ska bli intressant att se om Jokerit lyckas hitta sitt spel i vår. Lätt blir det inte. Speciellt som tänkta andracentrarna Ben Eaves och Jesse Winchester är skadade.

, , , ,

5 kommentarer

 1. Joachim skriver:

  Tja, tyckte det såg rätt hyfsat ut idag. Filppula spelade sjukt fint, och laget fungerade bra ihop.

 2. nadia skriver:

  Vad skall man säga käre Saxén. Vi ser vem som firar

 3. Romario skriver:

  För tillfället ser Jokerit ut som ett slutspelslag, trots att de spelar utan Karlsson. En klar mästarkandidat har de väl aldrig varit, sådär på allvar? Dennna säsong har ju Jokerit klarat sig någorlunda med tanke på mängden av skador som drabbats stjärnspelarna. Även nu har Jokerit två viktiga utländska spelare borta pga skador, men laget fortsätter att toppa serien. När detta sker med ledning av två gröngölingar som tränare, är det slutligen inte så dåligt alls.

 4. Martin skriver:

  Utan att ha kall fakta på handen, skulle jag våga påstå att Jokerit klarar sig bättre mot lag som finns i övre ändan av tabellen. Kan det bero på att motivationen spelar en väsentlig roll? T. ex har Jokerit vunnit 2 senaste matcherna mot Kalpa och senaste mot Tappara och kanske Jyp?

  Mästarkandidat, kanske. Det ser rätt så ovisst ut, vilket ger hemmafavören en stor roll i slutspelet.

 5. Dolf skriver:

  Varför så avundsjukt hela tiden? Filopula skadad o spelat mindre vilket lett till mindre poäng vilket leder till att moses gjort mindre, jokerit spelar grym ishockey när de vill så som mot kalpa ett bra exempel när de körde över 4-1 med ett underbart sprl! Ta bort färgglasögonen saxen o skriv någo annat en negativt om jokerit! När de för engångs skull leder serien o ifk nära att falla!

Kommenteringen är stängd.